Projekt záchrany vody v Babicích je jednou z Hvězd udržitelnosti 2023. Slavíme bronz!

Projekt záchrany vody v Babicích je jednou z Hvězd udržitelnosti 2023. Slavíme bronz!

Doprovodným programem historicky prvního Czech & Slovak Sustainability Summitu, na kterém nás minulý týden reprezentovali kolegové Tomáš Proksa s Šárkou Drábkovou, bylo udělování cen Sustainability Star za nejlepší udržitelné projekty. A právě ten náš (jehož autorem jsou Tomáš Proksa s kolegou Radkem Kašíkem) vědeckou radu složenou z předních akademiků zaujal natolik, že mu udělila třetí místo. 

Už samotná nominace projektu záchrany vody v babickém závodě od špičkových vědců zaměřených na udržitelnost mezi 12 nejlepších počinů uplynulého roku (z 36) byla pro nás zadostiučiněním, bronz už je pak takovou třešničkou na dortu. Slavnostní vyhlášení cen se uskutečnilo 20. dubna 2023 v pražském kongresovém centru WPP Campus.

Není divu, že o náš unikátní projekt projevuje čím dál větší zájem odborná i laická veřejnost. Kromě toho, že byl nominovaný na ceny Orkla Awards, ho Tomáš Proksa už koncem loňského roku představil na konferenci Výboru pro udržitelnou a etickou produkci a dnes (26. 4. 2023) ho v Babicích představuje novinářům. V polovině června se s ním dále chystá na Summit cirkulární ekonomiky do Ostravy.

„Přáli bychom si, aby projekt okopírovalo co nejvíce firem, které vyrábějí sterilované produkty. Mohou totiž použít naši „šablonu” a přizpůsobit si ji vlastnímu provozu. Dopad na životní prostředí v takovém rozměru by pak byl naprosto zásadní a nám všem by se tu díky tomu lépe žilo,“ vyslovuje své přání autor projektu Tomáš Proksa.

Projekt záchrany vody v závodě Hamé Babice

V našem závodě v Babicích jsme v uplynulých měsících připravili výjimečný koncept úpravy a recyklace vody, který přinesl nejen značné úspory firmě, ale současně i významné snížení zátěže pro životní prostředí. Projekt řeší stabilizaci čerpání a úpravu vody na požadované parametry vyhovující technologiím, využití tepelného potenciálu těchto vod a následné znovuvyužití pro potřeby sterilace. Společně s fotovoltaikou na nové budově druhé vodárny je energetická potřeba rekuperace z hlediska vody neutrální. Díky tomu je možné ochránit zdroje vody (potenciál snížení spotřeby až 75 % vod ze studní) a vlivem dimenzování technologie rekuperace (90 m3/h) i značné množství energie. Projekt ušetří takové množství vody, které by za stejný časový úsek pokrylo spotřebu obyvatel menšího města.