Stovky tisíc celiaků v Česku a v dalších zemích získají od Hamé možnost většího výběru. Díky modernizaci a úpravě technologií v jednotlivých závodech nyní Hamé rozšiřuje okruh výrobků, u kterých garantuje jejich bezlepkovost a tedy vhodnost pro celiaky. Jde o masové konzervy, paštiky včetně legendární Májky, pomazánky, hotová jídla, kečupy i hotové omáčky, které budou označeny speciálním bezlepkovým logem s modrým přeškrtnutým klasem. Celkem má Hamé v současnosti v portfoliu více než 600 různých druhů balených potravin vhodných pro celiaky. Na květen a červen chystá Hamé dokonce marketingovou kampaň zaměřenou na bezlepkové produkty.
Podívejte se na video, jak to vypadalo na posledním bezlepkovém trhu
„Všechny nové produkty se v současnosti již snažíme vyvíjet tak, aby byly bez lepku, a u některých stávajících výrobků jsme patřičně upravili recepturu tak, abychom se bez lepku obešli, a to bez dopadu na kvalitu obsahu. Do budoucna chceme toto portfolio vhodné pro celiaky ještě dále rozšiřovat, bezlepkové potraviny považujeme za hodně perspektivní oblast. Máme výhodu, že naše výrobky jsou snadno dostupné v běžné obchodní síti, což jistě celiaci ocení,“ vysvětluje Marcela Mitáčková, ředitelka pro marketing a vývoj společnosti Hamé.
Upozornila zároveň, že v polovině května Hamé odstartuje svou novou marketingovou kampaň, ve které bude prostřednictvím inzerce, outdoor reklamy, online projektů a instore aktivit propagovat bezlepkové výrobky značky Otma, například při grilování. „Naše široké portfolio kečupů jak Otma tak Hamé již nyní vyrábíme zcela bez lepku, stejně tak jsou bezlepkové naše hotové omáčky Otma,“ doplňuje Marcela Mitáčková.
„My celiaci potřebujeme mít co nejširší výběr potravin, proto je určitě dobře, že i pro velké výrobce potravin je tato oblast stále více zajímavá a že rozšiřují sortiment svých bezlepkových výrobků a dokonce již toto téma využívají pro své marketingové kampaně. Někdy se zapomíná i na to, že tak zvaně přirozeně bezlepkové jsou i desítky druhů „běžných“ produktů, například džemy, povidla, okurky a další,“ připomněla Jitka Dlabalová, jednatelka Společnosti pro bezlepkovou dietu, která každý rok pořádá Fórum celiaků. A upozorňuje, že pokud je v potravině lepek, musí to výrobci uvést i na etiketě daného produktu. „Ale bezlepkové logo na výrobku je pro celiaky určitou garancí a pomáhá v orientaci,“ řekla Jitka Dlabalová.
To, že bezlepkové vaření je stále více trendy, potvrzuje i známý šéfkuchař Ondřej Slanina: „Při vaření volím suroviny bez lepku nebo s minimem lepku, ať již jde o obiloviny, kukuřici, brambory či rýži. I když sám nejsem celiak, mám také v obchodech tendenci vybírat hotové výrobky spíše bez lepku, považuji je za prospěšnější pro zdraví. Dnes již tyto potraviny není problém sehnat a když jsou označeny bezlepkovým logem, tak to i mně usnadní a urychlí orientaci.“
Na trvanlivé bezlepkové produkty od Hamé se můžete snadno podívat a zakoupit si je za výhodné ceny na e-shopu www.hame-eshop.cz , kde uživatelé dokonce najdou i speciální bezlepkovou sekci. Kompletní sortiment vhodný pro celiaky je k dispozici ve speciálním oddíle v katalogu produktů na www.hame.cz.
Své bezlepkové portfolio představí Hamé také na 11. Fóru celiaků, které u příležitosti Mezinárodního dne celiakie pořádá Společnost pro bezlepkovou dietu v sobotu 14. května 2016 ve výstavním areálu Praze – Letňany (vstupní hala I). Od 9:30 do 15:00 tam budou reprezentanti Hamé nabízet ochutnávky sladkých i slaných bezlepkových výrobků a zájemci budou mít možnost si je na místě i koupit.
Inspirujte se bezlepkovými recepty na www.receptyschuti.cz
O celiakii
Celiakie je autoimunitní, geneticky podmíněné onemocnění tenkého střeva, kdy organismus bojuje proti sobě samému tvorbou protilátek. Hlavním spouštěčem onemocnění je lepek, neboli gluten, který se nachází v obilovinách a ve všech potravinách z nich vyrobených.
Typickými projevy celiakie jsou úbytek hmotnosti, průjem, nadýmání, bolest břicha, u dětí zpomalení růstu. Tyto typické projevy má pouze část nemocných. Někteří pacienti trpí takzvanou oligosymptomatickou formou, která se projeví například pouze chudokrevností nebo osteoporózou.
V současné době je jedinou možnou léčbou celiakie celoživotní, přísná bezlepková dieta. Ta představuje úplné vyloučení lepku z potravy.
Vedle celiakie, tj. nesnášenlivosti lepku, se můžete setkat i s alergií na lepek, která je řazena mezi potravinové alergie. Ta se projevuje příznaky typickými pro alergie, tj. rychlá reakce jako vyrážka, střevní obtíže, dýchací potíže.
Časté mýty o celiakii
Co jíst a čemu se vyhnout
Výrobky z mouky – pečivo, strouhanka, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky, vločky, kroupy, krupky, lámanka, krupice, rostlinné maso seitan (vysoký obsah lepku)
Je nutné vyhýbat se i potravinám, které obsahují lepek ve skryté formě. Jedná se o výrobky a jídla, ve kterých byla mouka užita jako přídavek. U takových potravin je třeba sledovat složení. Polévky, omáčky, majonézy, dresinky, sójová omáčka, dochucovadla, uzeniny, výrobky z mletého masa, sójová a jiná rostlinná masa (klaso, ROBI), kypřicí prášky, pudinky, cukrovinky, zmrzliny...
Výrobky přirozeně bezlepkové – brambory, rýže, kukuřice, pohanka, sója, luštěniny, amaranth, proso (jáhly) a výrobky z nich (například mouka, škroby, krupice). Výrobky označené bez lepku.
Více na www.celiak.cz