Její „upíří“ kolekci nazvanou „Strawberries Juicer“ zvolila porota na slavnostním finálovém galavečeru celé soutěže, který se uskutečnil ve středu 5. 11. v Muzeu Stará čistírna v Praze.
V čem jste si podle vás získala porotu?
To, že vyhraju, jsem nečekala. Možná jsem porotu zaujala i tím, že jsem vytvořila pánské modely a že i svou barevností působily vcelku netradičně.
Vyhrála jste 50 000 korun. Co uděláte s výhrou?
Výhru investuji do další tvorby, jak do školních prací, tak do vlastního projektu, který chci rozjet, takže díky soutěži nyní budu mít finanční základ.
Co si myslíte, že vítězstvím získáváte, samozřejmě kromě finanční odměny? V čem je tento úspěch pro vás důležitý?
Je to určitý druh zviditelnění, i když já osobně to moc nevyhledávám, ale je to určitě výborná zkušenost.
Jak jste se soutěži dozvěděla?
To, že taková soutěž je, jsem se dozvěděla ve škole. Zaujalo mě to téma, tak jsem se přihlásila.
Jak byste popsala svou kolekci?
Mou kolekci tvoří pánské modely inspirované roztékajícími se jahodami v různých podobách. Čerstvými, mraženými i jahodovou zmrzlinou. Tyto tekuté struktury tvoří paralelu s tekoucí krví. Modely mají představovat s nadsázkou „jahodového upíra“. Ve své tvorbě totiž ráda spojuji temné s komickým či ironickým. Při výrobě svých modelů jsem použila bavlnu, růžový latex a tyl.
Bylo pro vás něco těžkého při výrobě?
Už jsem ve čtvrťáku, takže mám zkušenosti s výrobou různých oděvních součástek i kompletních šatů a dalších druhů oděvů. Výraznější problémy při samotné výrobě modelů jsem tedy neměla.
Na co jste se při přípravě kolekce soustředila nejvíce? Nápad, materiál, či způsob zpracování?
Pro mě je vždy naprosto prioritní myšlenka, nápad, příběh modelů, a pak jsou zásadní i použité materiály.
Jako inspiraci pro svou kolekci jste zvolila roztékající se jahody. Jsou vaším oblíbeným ovocem?
Úplně ne, spíše mě na zpracování zaujal ten moment roztékání. Sama mám ráda lesní ovoce nasbírané v lese a pak tropické ovoce mango či ananas.
Co by doporučila mladým návrhářům , kteří se chtějí hlásit do HSF v budoucnu?
Doporučila bych jim, aby co nejvíce experimentovali, dokud studují a dokud mají možnosti, nebáli se a nedělali žádnou konfekci.
Jistě znáte produkty Hamé, máte nějaké oblíbené?
Hodně mně chutnaly nové HotFruits, nejsou tolik sladké, a také samozřejmě džemy, nejvíce meruňkový. Používám je na palačinky a také jen tak na chleba.
Přečtete si rozhovor s Nikolou Susovou na moda.cz
Podívejte se na fotografie z finálového galavečera Hamé Sweet Fashion