Paštiky – chutná svačina nejen na dovolené a na prázdniny

Paštiky – chutná svačina nejen na dovolené a na prázdniny

Taková paštika vás na výletě v přírodě s přehledem zasytí.

Nejde ale jen o dobu letních měsíců. Paštiky obecně již tradičně představují neodmyslitelnou součást české národní kuchyně a mnoho Čechů si bez nich nedokáže představit svou svačinu nebo večeři.  Podle průzkumů jí zhruba 2/3 Čechů paštiky hned několikrát měsíčně, a to buď doma, nebo jak již bylo řečeno také při výletech a dovolených. Ze sociologických  průzkumů také jednoznačně vyplývá, že zákazníci preferují výrobky od známých renomovaných výrobců, jejichž produkty už mají dlouhá léta vyzkoušené a prověřené.

A právě s výrobou trvanlivých i chlazených paštik a masových produktů je již desítky let úzce spjata společnost Hamé. Za vlajkovou loď mezi paštikami, královnou všech paštik, je všeobecně uznávána Májka. Tato paštika s originální recepturou se pro svou oblibu stala synonymem slova paštika. Spolu s dalšími tradičními paštikami –Svačinka, Matěj, Paštika z uzeného masa, Bůčková paštika, Játrovka – si již desítky let zachovává kvalitu a přízeň široké řady spotřebitelů.

Zdroj železa a vitamínu B12

Vedle tradičních receptur společnost Hamé vyvinula nové paštiky s vyšším obsahem jater. Jde například o trvanlivé paštiky ve skle – Řeznická a Rychtářova, které obsahují více než 30 % jater. Zvýšený obsah jater s sebou nese příznivé benefity pro organismus, protože vnitřnosti a maso jsou zdrojem železa a vitamínu B12. Právě nedostatek železa v organismu je nejčastější nutriční deficit na světě a je mimo jiné nejčastější příčinou všech anémií. Tento deficit trápí především děti, adolescenty, těhotné ženy a ženy v plodném věku.

Bezpečný způsob přípravy paštik

Jednou z největších předností trvanlivých paštik je jejich schopnost uchovat své kvalitativní vlastnosti (zejména chuť) i po dobu několika let. Za trvanlivost paštik, ale například i masových konzerv, vděčíme sterilačnímu zákroku. Toto tepelné ošetření odstraní veškeré formy mikroorganizmů. Jeho podstatou je působení dostatečně vysoké teploty po dostatečně dlouhou dobu. Při splnění těchto podmínek nepodléhá potravina mikrobiologické zkáze a zůstává tak zcela bezpečná po velmi dlouhou dobu. Odpovídající sterilační zákrok je pro stabilitu a bezpečnost zcela dostačující a sterilované potraviny tak nevyžadují přidání chemických konzervačních látek, které patří mezi aditivní látky negativně vnímané spotřebiteli. Pokud jde o přídatné látky (aditiva) pak je namístě uvést, že je mezi ně zařazena i spousta přírodních látek a také látky, které jsou pro senzorickou kvalitu výrobků zcela nezbytné. Tedy i látky pro udržení stabilní barvy konzervovaných výrobků (například solící směs).