Velké rozdíly v kvalitě výrobků na trhu jsou dány použitými surovinami, recepturami a technologickými úpravami. K případnému nedodržení legislativních požadavků na tento typ výrobků občas v minulosti docházelo především z důvodu vysoké ceny vstupní suroviny – rajčatového protlaku. Rajčatový podíl byl pak nahrazován v lepším případě přídavkem levnější přírodní složky (jablečnou dření, karotkou, cibulí), v běžnějším případě přídavkem cukerných sirupů, modifikovaných škrobů nebo jiných aditiv. Tyto náhrady se pak odpovídajícím způsobem promítaly na ceně výrobku (jejím snížením), na organoleptických vlastnostech (nezvyklá barva, chuť a konzistence) a nutriční hodnotě (snížení obsahu nutričně významných látek pocházejících z rajčat).
Jaké jsou výsledky a závěry testu kečupů balených ve skle? Příjemným překvapením pro hodnotící odborníky bylo zjištění, že všechny výrobky obsahují dostatečný, v některých případech i poměrně vysoký podíl rajčat. Přesto je možno mezi nimi najít určité rozdíly. Z hlediska obsahu rajčat byl nejlépe hodnocen vzorek Kečup OTMA GURMÁN jemný EXTRA výrobce Hamé s.r.o. Cenově nejvýhodnějším kečupem je vzorek SPAR Kečup sladký, který je o polovinu levnější než nejdražší vzorek v testu HEINZ TOMATO KETCHUP rajčatový kečup jemný. Sám spotřebitel by na první pohled roztřídil kečupy podle smyslových parametrů. Řada zákazníků preferuje sladkou a jemnou chuť výrobku i v případě mírného snížení podílu rajčat. Tato skutečnost je pravděpodobně výsledkem mnoha let zvykání zákazníků na produkty s pudinkovou konzistencí, obsahující větší podíl škrobových modifikátorů s nižším podílem rajčat. Při smyslovém hodnocení provedeném v laboratoři byly jako optimální hodnoceny tyto parametry: barva jasně až tmavě červená, konzistence kašovitá, chuť velmi odpovídající a intenzivně rajčatová. Je tedy na preferencích spotřebitele, jakým kvalitativním parametrům dá přednost při svém nákupu. Zpracováno ve spolupráci s hodnotiteli VŠCHT. |
Zdroj:
čtvrtletník S chutí o jídle (vydáno 5.3.2013)