Monitory dechu dětí pro zlínskou nemocnici Tomáše Bati

Hamé zakoupila pro Krajskou nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně šest monitorů Babysense II pro kontrolu dechu dětí. Tyto přístroje umožní ošetřujícímu personálu spolehlivě a účinně kontrolovat dýchaní dětských pacientů a předejít tak  „Syndromu náhlého úmrtí kojenců“.

 „Monitor je měkká podložka,na které novorozenec leží. Právě novorozené děti často nedýchají pravidelně, takže alarm monitoru upozorní, že dítě nedýchá a personál může situaci rychle řešit," řekl primář novorozeneckého oddělení nemocnice Tomáše Bati Jozef Macko, který dar spolu s ředitelem krajské nemocnice Pavlem Calábkem v pátek 6. června ve Zlíně převzal. S monitory mají v novorozeneckém oddělení dobré zkušenosti, podle primáře jsou spolehlivé a snadno se obsluhují.

 „Společnost Hamé je jedním z největších zaměstnavatelů a jednou z nejvýznamnějších firem v celém regionu. Snažíme se proto prioritně pomáhat zejména v tomto kraji, kde máme jádro naší výroby. Chceme podpořit naši budoucnost a pomoci ochránit zdraví našich dětí, a proto jsme se rozhodli poskytnout tento dar nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. Moderní monitory dechu by měly přispět k významnému vylepšení péče o dětské pacienty a pomoci lékařům a zdravotníkům zabránit případným tragédiím,“ vysvětluje Martin Štrupl, generální ředitel společnosti Hamé.  

 

Hamé, které se značkou Hamánek patří mezi největší české producenty kojenecké stravy, daruje monitory dechu již poněkolikáté. Na těchto sponzorských aktivitách dlouhodobě spolupracuje s Nadací Křižovatka, jež se zaměřuje právě na pomoc dětem ohroženým „Syndromem náhlého úmrtí kojenců“.

Spolu s  Hamé zakoupily další monitory také tyto společnosti: Continental Barum Otrokovice , ALPIQ Zlín, Teplárna Otrokovice, Energetika Malenovice, Elektrizace železnic, MITAS Zlín.

 

Co to je Monitor dechu Babysense II

Monitor pro kontrolu dechu Babysense II nepřetržitě sleduje dýchání dítěte a pokud dojde k jeho selhání (dýchání se zastaví na dobu delší než 20 sekund nebo pokud se dechová frekvence sníží pod 10 dechů za minutu), upozorní na to zvukovým a světelným signálem. Přístroj Babysense II nemůže předejít nepravidelnému dechu či zástavě, ale účinně a spolehlivě kontroluje dýchání dítěte a varuje rodiče v případě jeho ohrožení. Obsluhu těchto monitorů zvládne každý rodič, přístroj je vhodný do každé postýlky a je určen pro použití v domácnosti i zdravotnických zařízeních.

Na základě zkušeností lékařů na novorozeneckých odděleních se monitory dechu doporučují nejen jako preventivní pomůcku před syndromem SIDS (syndrom náhlého úmrtí kojenců), ale i jako pomocníka, který dokáže odhalit jiné problémy, které se u miminek mohou projevit např. mělkým dýcháním či apnoickými pauzami. Monitor dokáže tyto změny dýchání zachytit a rovněž vyšle varovný zvukový a světelný signál, i když se nemusí jednat přímo o „Syndrom náhlého úmrtí“.