Začala sezóna zpracování zeleniny: jako první jsou kopr a hrášek

Příznivé počasí v posledních týdnech napomohlo tomu, že o zhruba 14 dní dříve než vloni  odstartovala sklizeň zeleniny. Společnost Hamé jako největší český výrobce konzervované zeleniny začala zpracovávat  první letní plodiny -  kopr a hrášek, a to ve svém závodě PIKA v Bzenci (okres Hodonín). Právě více než 200 zaměstnanců tohoto závodu se v následujících týdnech prakticky nezastaví a pojede naplno  v třísměnném provozu.    

Veškerý hrášek a kopr Hamé odebírá od lokálních českých pěstitelů zejména z jižní Moravy, například z Kunovic. „Kopr a zelený hrášek jsou specifické plodiny. V našich velkokapacitních linkách je musíme  zpracovat zcela čerstvé -  do několika málo hodin  od sklizně. Letos jsme díky počasí s koprem a s hráškem začali  zhruba o 14 dní dříve než vloni. Kopr, který se v Česku pěstuje jen na několika málo polích, jsme zpracovali  během pár dní, hrášek pak v průběhu následujících čtyř až šesti týdnů. Musíme si udělat zásoby na celý další rok, nyní nám tak v naší výrobě začíná  nejintenzivnější období v roce,“ vysvětluje Jan Vašinka, ředitel závodu Hamé v Bzenci.  Upozorňuje přitom, že během několika málo dní by mělo začít i zpracování okurek.  

 

Postup výroby

Proces zpracování hrášku je striktně daný. Hrášek se vždy nejprve otestuje, zda má tu správnou zralost. Čerstvý hrášek pak pracovníci Hamé důkladně očist a sterilují  tak, aby si dlouhodobě uchoval svou chuť a zákazníci ho mohli použít například v zimě do vánočních salátů.

Právě závod Hamé v Bzenci zpracovává veškerou sterilovanou zeleninu společnosti Hamé, ročně  tak tímto závodem projde zhruba 30 000 tun zeleniny. V Bzenci se sterilovaná zelenina vyrábí již od 40. let minulého století.

Námi zpracovaný  kopr ve sladkokyselém nálevu mohou lidé využít do omáček či polévek. Kopr  využíváme i do našich hotových jídel.  Většinu hrášku na trhu prodáváme pod známou značkou Znojmia. Využíváme jej i do dalších oblíbených produktů Hamé, jako jsou zeleninové směsi  Moravanka nebo Hradišťanka,“ doplňuje Marcela Mitáčková, ředitelka pro marketing a vývoj společnosti Hamé. 

O kopru:

Kopr je bylina, která se již tradičně používá především jako dochucovadlo k masu, zelenině, do  omáček a polévek, pomazánek a salátů. Rostlina, která má charakteristickou chuť a vůni,  pochází z východní oblasti Středozemí a ze západní Asie a  její historie sahá až do starověku. Koprová nať je důležitou součástí jak bylinkového octa, tak nálevu na nakládané okurky, zelí a cibule. Kopr podporuje tvorbu žaludečních šťáv, tiší kašel, pomáhá při nespavosti, podporuje také tvorbu mléka u kojících matek.  Semena kopru obsahují vitamín C, A, dále silice, vápník, fosfor a mnoho dalších minerálních látek.

O hrášku

Hrášek náleží k nejhodnotnějším potravinám. Tato zelenina se může pochlubit vysokým obsahem bílkovin jako jiné luštěniny, ale také značným množstvím vitamínů (zejm. železo, zinek či kyselina listová). Je nejbohatším zdrojem vitamínu B1 a také velkým zdrojem rozpustné vlákniny. Sterilovaný hrášek je vynikající do nejrůznějších rizot či ve studené kuchyni, doporučujeme využít ve vývarech nebo salátech. 

Proč je důležité sterilování zeleniny?

Při sterilování se zelenina konzervuje působením tepla. Zelenina je zahřáta na určitou teplotu a tím dojde k odstranění nežádoucích mikroorganismů, hlavně kvasinek a bakterií. Po zahřátí nesmí do obsahu vniknout žádný vzduch nebo voda, protože by byl okamžitě infikován. Proto se sterilovaná zelenina ukládá do vzduchotěsných obalů a dokáže pak zůstat chutná po dobu několika let, aniž by podlehla zkáze. 

Konzervovaná zelenina je zdrojem látek důležitých pro organismus. Obsah vápníku, železa, draslíku, sodíku, fosforu a síry je u zeleniny několikanásobně vyšší než u ovoce. Kořenitost, přiměřená ostrost a osobitá chuť sterilované zeleniny podporují trávení a zažívání především mastných pokrmů.