Hamé darovalo monitory dechu

Představitelé Nadace Křižovatka a firmy Hamé dnes Uherskohradišťské nemocnici předali pět úplně nových monitorů dechu. Monitory dechu BABYSENSE II okamžitě začnou fungovat na dětském oddělení, kde budou hlídat dech novorozených dětí.

 „Monitor dechu přivolá pomoc světelnou i zvukovou signalizací, když se dech miminka zastaví nebo zpomalí natolik, že by ho ohrozil na životě“ popisuje Sabina Sklenářová, ředitelka Nadace Křižovatka.

Předávání se zúčastnili také Martin Štrupl, generální ředitel společnosti Hamé, a zástupci nemocnice – předseda představenstva a.s. MUDr. Petr Sládek a primář dětského oddělení MUDr. Jan Petrželka.

Společnost Hamé se jako významná firma v našem regionu zajímá o své okolí a snaží se v rámci možností podporovat veřejně prospěšné aktivity. S Uherskohradišťskou nemocnicí spolupracujeme dlouhodobě a náš dar v podobě monitorů dechu určitě přispěje správné věci na správném místě. Tyto moderní přístroje lékařům pomohou ještě dále zlepšit péči o dětské pacienty a zabránit tak případným tragédiím.  Sám mám dvě malé děti a vím, že je to opravdu to nejcennější, co člověk má,“ říká generální ředitel Hamé Martin Štrupl. Upozornil, že Hamé jako velký výrobce kojenecké výživy  Hamánek spolupracuje s  Nadací Křižovatka opakovaně a monitory dechu  Uherskohradišťské nemocnici  společně darovali také  před dvěma lety. 

"Velmi si vážíme každého, kdo chce naší nemocnici pomoci, ať už to jsou jednotlivci nebo společnosti. S firmou Hamé trvá výborná spolupráce již několik let, za což bych moc rád poděkoval. Věřím, že to tak zůstane i do budoucna" dodal MUDr. Petr Sládek, předseda představenstva Uherskohradišťské nemocnice.

O Nadaci Křižovatka

Nadace Křižovatka se jako jediná nadace v České republice po celých 20 let své existence aktivně věnuje podpoře povědomí veřejnosti o Syndromu náhlého úmrtí kojenců „SIDS“ a o možnostech ochrany ohrožených dětí do 1 roku věku. Díky dárcům a sponzorům pomáhá vybavit české nemocnice a porodnice monitory dechu Babysense II, který je registrovaný u Ministerstva zdravotnictví ČR jako zdravotnická pomůcka a prošel několikaletými klinickými testy. Tento monitor dechu nejen hlídá zástavu dechu, ale také apnoe pauzy (bezdeší), a jakékoliv nepravidelnosti dechu děťátka a okamžitě spustí alarm, aby přivolal pomoc rodiče, který může v případě potřeby včas poskytnout dítěti první pomoc.

Během svého působení nadace vybavila mnoho novorozeneckých a dětských oddělení českých nemocnic více jak 5600 monitory dechu v celkové hodnotě 25 mil. Kč.

O projektu „Maminko, dýchám“

Cílem a smyslem projektu „Maminko, dýchám“ je vybavit české nemocnice a jejich porodnická a novorozenecká oddělení monitory dechu pro každé lůžko/miminko. Dále pak umožnit rodičům vypůjčení monitoru dechu na nezbytně nutné období, když odcházejí z porodnice se svým děťátkem domů.

Syndrom náhlého úmrtí kojenců „SIDS“

K SIDS dochází nejčastěji u dětí od narození do šesti měsíců. Dochází k němu náhle a neočekávaně u dětí, které nejeví žádné zdravotní problémy. Přichází bez varovných signálů, když dítě spí, a proto je monitor dechu jako anděl strážný, který hlídá dech těch nejmenších.

Společně s Nadací Křižovatka může pomáhat každý – stačí zaslat libovolnou částku na číslo účtu nadace:

Konto Nadace Křižovatka: 7608414/0600 (GE Money Bank)

Konto veřejné sbírky „Maminko, dýchám“: 4010040100/6800 (Sberbank CZ)

Děkujeme všem laskavým dárcům za morální podporu a finanční pomoc.

Nový monitor dechu potěšil i Janu Fiamoli z Veselé nad Veličkou i s její půlroční dcerkou Kristýnou.