Hamé darovalo monitory dechu Uherskohradišťské nemocnici

Uherskohradišťská nemocnice dnes od Nadace Křižovatka převzala celkem 14 úplně nových monitorů dechu. Tyto nové přístroje v celkové hodnotě 41 580,- Kč nemocnici darovaly společnost Hamé, EVPÚ, V.P.M. – TRANS a FONERGY. Monitory dechu BABYSENSE II okamžitě začnou fungovat na dětském oddělení, kde budou hlídat dech nově narozených dětí.
Monitor dechu je zařízení, které upozorní zvukovým signálem okolí, že kojenec přestal dýchat na více jak 20 vteřin, a umožní tak na tuto životohrožující situaci okamžitě reagovat (zahájením resuscitace, přivoláním odborné pomoci). Jeho použití tak podstatně zvyšuje bezpečnost péče o malé děti, zvláště během jejich spánku. Za dobu spolupráce s Nadací Křižovatka zachránily tyto přístroje život minimálně dvěma dětem. Chtěli bychom proto velmi poděkovat Nadaci křižovatka a všem sponzorům za pravidelnou obměnu těchto zařízení na našem oddělení,“ vysvětlil MUDr. Jan Petrželka, primář dětského oddělení Uherskohradišťské nemocnice.

Jedním z přispěvatelů byla také potravinářská firma Hamé, jejíž celosvětové sídlo je v Kunovicích. „My s Uherskohradišťskou nemocnicí spolupracujeme dlouhodobě. Jako velký český zaměstnavatel jsme si vědomi naší odpovědnosti a snažíme se tak pomáhat i v regionu, kde máme naše závody. Za poslední čtyři roky jsme tak nemocnici v  Uherském Hradišti a ve Zlíně zakoupili na 17 nových monitorů dechu. Pravidelně darujeme také naše výrobky pro děti značky Hamánek i produkty pro dospělé. Prospěšné aktivity ve Zlínském kraji podporujeme také dalšími cestami,“ uvedl  Martin Štrupl, generální ředitel společnosti Hamé, a připomněl například velký den dětí, který Hamé pořádá v sobotu 27.5. v areálu Širůch ve Starém Městě.

„Naší hlavní činností je zprostředkování darování monitorů dechu mezi dárcem a nemocnicí. Oslovujeme firmy a společnosti, které jsou regionálně blízké obdarovávané nemocnici, nebo je\ s nemocnicí pojí osobní příběh z jejich vlastního rodičovství a setkání se SIDS. Společně se nám daří zajišťovat postupné obnovování těchto citlivých přístrojů v nemocnicích téměř v celé ČR“, popsala Štěpánka Pokorníková, ředitelka Nadace Křižovatka.

Díky Nadaci Křižovatka převzala dalších 26  monitorů dechu také Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.   V této nemocnici přístroje v celkové hodnotě  77 220,- financovaly společnosti ALPIQ, Teplárna Otrokovice, Continental Barum, MITAS, Local Energies, Kovárna VIVA a BC LOGISTIC.

 O Nadaci Křižovatka

Nadace Křižovatka se jako jediná nadace v České republice po celých 20 let své existence aktivně věnuje podpoře povědomí veřejnosti o SIDS a o možnostech ochrany ohrožených dětí do 1 roku věku. Díky dárcům a sponzorům pomáhá nadace vybavit české nemocnice a porodnice monitory dechu Babysense, který je registrován u Ministerstva zdravotnictví ČR jako zdravotnická pomůcka a prošel několikaletými klinickými testy. Tento monitor dechu nejen hlídá zástavu dechu, ale také apnoe pauzy (bezdeší), a jakékoliv nepravidelnosti dechu děťátka a okamžitě spustí alarm, aby přivolal pomoc rodiče, který může v případě potřeby včas poskytnout dítěti první pomoc.  Během svého působení se nadaci podařilo zajistit monitory dechu pro nemocnice a porodnice v hodnotě téměř 27 mil. korun.

O projektu „Maminko, dýchám“

Cílem a smyslem projektu „Maminko, dýchám“ je vybavit české nemocnice a jejich porodnická, novorozenecká a JIP oddělení monitory dechu pro každé lůžko/miminko. Dále pak umožnit rodičům vypůjčení monitoru dechu na nezbytně nutné období, když odcházejí z porodnice se svým děťátkem domů.

Společně s Nadací Křižovatka může pomáhat každý – stačí zaslat libovolnou částku na číslo účtu nadace:

Konto Nadace Křižovatka: 7608414/0600 (MONETA Money Bank)

Konto veřejné sbírky „Maminko, dýchám“: 4010040100/6800 (Sberbank CZ)

Děkujeme všem laskavým dárcům za morální podporu a finanční pomoc.