Bezlepkové produkty zmizely z pultů

Více než tisícovku zájemců přilákal tradiční předvánoční bezlepkový trh, který se uskutečnil v neděli 27. listopadu v Toulcově dvoře v Praze. Každoročně jej pořádá Společnost pro bezlepkovou dietu a své výrobky na něm nabídlo více než čtyři desítky z celé země, například Hamé nebo Extrudo.

Právě Hamé je jednou z nejznámějších firem, které na trhu byly. Její  bezlepkové portfolio čítá v současnosti zhruba 600 druhů výrobků. Zájemcům na trhu nabídlo i ochutnávky svých úplných produktových novinek bez lepku, jako jsou například ovocné snacky EasyFruit, paštiky Májka s uzeným masem a s kuřecím masem či rybí pomazánky EasySandwich.

Na trh dorazil i pan Milan z Prahy s malou dcerou Emou a synem Kryštofem: „Dcerka je celiak, takže se celá rodina snažíme stravovat bezlepkově. Na tyto akce chodím pravidelně a vždy si zde dobře nakoupím a zorientuju se v novém sortimentu. Pro nás je vždy rozhodující chuť daného výrobku, podle toho vybíráme. Hamé samozřejmě známe, i když mě překvapilo, že mají až tolik bezlepkových výrobků. Nejvíce nám asi chutná  jejich tuňákový EasySandwich a pak samozřejmě Májka, to je klasika.“

Pro celaiky je důležité mít co nejširší výběr potravin, proto určitě vítáme to, že výrobci potravin se stále více zaměřují i na tuto skupinu spotřebitelů a rozšiřují sortiment svých bezlepkových výrobků. Někdy se zapomíná i na to, že pro bezlepkovou dietu jsou vhodné i desítky běžných druhů produktů, od kojenecké výživy přes kečupy až po dže­my, povidla, okurky a další,“ připomněla Jitka Dlabalová, jednatelka Společnosti pro bezlepkovou dietu, které trh pořádalo. A upozorňuje, že pokud je v potravině lepek, musí to výrobci uvést i na etiketě daného produktu.  „Ale grafické zvýraznění potraviny neobsahující lepek například v podobě loga určitě pomáhá a usnadňuje orientaci celiaků,“ dodala  Jitka Dlabalová.

Akci si pochvalovala také firma Extrudo, tradiční český výrobce zdravé výživy a bezlepkových potravin. „Bezlepkových trhů se účastníme pravidelně a dneska stejně jako vždy nás zde lidé úplně vykoupili. K bezlepkové stravě se snažíme přistupovat aktivně, snažíme se edukovat a informovat nejen celiaky, pořádáme například  bezlepkové vaření,“ Veronika Kališová z  Extruda, které má nyní v portfoliu desítky bezlepkových produktů.

Podle odhadů odborníků trpí celiakií v České republice přibližně čtyřicet až padesát tisíc lidí, diagnostikována je však jen u zhruba deseti až patnácti procent z nich. Strava bez lepku se ale i díky vlivu předních světových sportovců dostává do módy i u lidí, kteří přímo celiakií netrpí.

Hamé celiakům v současnosti  nabízí více než 600 různých druhů bezlepkových produktů. Jde nejen o kečupy a další výrobky z rajčat, džemy, povidla, okurky a další nakládanou zeleninu, ale také o paštiky, pomazánky a jiné masové výrobky, hotová jídla či kojenecké výživy Hamánek. Množství produktů vhodných pro celiaky tato tradiční česká potravinářská firmy stále rozšiřuje a některé má dokonce na obale označeny speciálním bezlepkovým logem.

Na trvanlivé bezlepkové produkty od Hamé se můžete snadno podívat a zakoupit si je za výhodné ceny na novém e-shopu  www.hame-eshop.cz , kde je i zvláštní sekce věnovaná těmto produktům pro celiaky. Kompletní  bezlepkový sortiment Hamé je k dispozici ve speciálním oddíle v katalogu produktů na www.hame.cz.