Džemy a velikonoční mlsání

Džemy a velikonoční mlsání

Statistiky dokládají, že džemy, ovocné směsi a marmelády nejsou u Čechů spojeny jen s mazáním na pečivo. Zejména během Velikonoc a Vánoc lidé rádi tyto ovocné produkty využívají i jako ingredience na pečení a do dalších druhů dezertů. Je přitom paradoxní, že i když Češi džem milují, mnohdy si jej pletou s marmeládou.

Podle průzkumů veřejného mínění konzumuje džemy, marmelády nebo povidla pravidelně, tj. alespoň jednou měsíčně, více než 50 % lidí. „Za poslední dva roky náš závod prošel výraznou modernizací. Nedávno jsme dokončili výstavbu mrazírny za více než 20 milionů Kč, která je určena ke skladování a třídění zmraženého ovoce. Máme dvě nové linky, na kterých vyrábíme nové druhy kojeneckých nápojů, sirupy, ke kterým se Hamé vrátilo po mnoha letech, a na další nové lince se nově vyrábí svačinky Hamánek v moderních praktických sáčcích, jež se dosud dovážely z Itálie. Spousta lidí možná také neví, že podstatnou část naší výroby vyvážíme do zahraničí. Například u kojeneckých výživ exportujeme mimo Česko a Slovensko zhruba 40 % výrobků. Vyvážíme do Ruska, Velké Británie, Izraele, Německa nebo Austrálie,“ popisuje ředitel Fruty Podivín Libor Bůšek.

Není džem jako marmeláda

Zatímco džemy se vyznačují trochu řidší konzistencí s kousky ovoce, ovocnými směsmi nazýváme po vstupu do Evropské unie produkty, které jsme byli předtím zvyklí nazývat marmeládou. Ta je typická pro svou naopak tužší a hladkou konzistenci. Výraz „marmeláda“ je totiž v EU vyhrazen pro výrobky z citrusových plodů. Borůvky, jahody, meruňky, višně ani další druhy českého ovoce na to bohužel nestačí. A nepomohl ani boj, který v Bruselu vedlo Hamé a další čeští výrobci těchto sladkých produktů. Největší oblibě se mezi Čechy tradičně těší jahodové a meruňkové džemy. I české firmy dokážou vyrábět opravdu kvalitní produkty s vysokým podílem ovoce a se sníženým obsahem přidaného cukru, který tak nepotlačuje skutečnou chuť ovoce. Dokladem je to, že například největší český výrobce Fruta Podivín patřící do skupiny Hamé své produkty vyváží i do Německa, Velké Británie a na další náročné západní trhy. Zájem roste zejména o tzv. extra džemy, ve kterých musí být minimálně 45 % ovoce, jinak u běžných džemů stačí 35 %.

Jak poznat kvalitu

Na český trh se někdy dostanou i výrobky třeba ze zahraničí, které lákají na super nízkou cenu a tváří se jako džemy, ale skutečný podíl ovoce a kvalita výrobku tomu ani zdaleka neodpovídá. A na rozdíl od malovýroby, kterou zakoupíte například na farmářských trzích, vám tradiční a léty prověření výrobci garantují to, že daný džem chutná stále stejně a kvalita nekolísá. Navíc tito výrobci mají propracován proces kontroly, kterou džemy absolvují během výroby i po ní, včetně prověření kvality vstupních surovin.

Co možná nevíte:

  • Nejvíce se džemy prodávají na Vánoce a Velikonoce
  • Džem musí mít alespoň 35% ovoce a extra džem 45% podíl.
  • Marmeláda musí být jen z citrusových plodů s podílem ovoce minimálně 20 %. Ovocné směsi, bývalé české marmelády, jsou velmi jemné, nemají v sobě větší kousky ovoce, proto se hodí tam, kde je třeba něco poslepovat a nesmí nic překážet. Kvůli tomu je nejčastěji kupujeme na Vánoce na linecké cukroví či při výrobě čajového pečiva. Češi již tradičně nejvíce kupují džemy jahodové, následují meruňky, švestky (povidla), maliny a borůvky.
  • Největší český výrobce džemů je jihomoravská Fruta Podivín, kde na 220 zaměstnanců pracuje na tři směny. V současnosti vyrábí více než 200 druhů výrobků. Ročně se zde vyrobí zhruba 27 milionů kusů výrobků sladké produkce z téměř 20 druhů ovoce (džemy, marmelády, ovocné směsi atd.). Závod dokáže vyrobit snad všechny myslitelné gramáže džemů a dalších produktů – od malinkých vaniček o 20 g až po 500 kg kontejnery, které často využívají například pekaři. Za osmihodinovou směnu opustí výrobní halu až 6 tun džemu. Výroba probíhá při teplotě 80 °C pod sníženým tlakem, takže se sice dosáhne varu, ale zároveň se zachovají senzorické vlastnosti ovoce.

O historii závodu Hamé v Podivíně

Historie závodu Hamé v Podivíně sahá až do roku 1910. Od roku 1942 se závod věnuje výrobě džemů a marmelád. V roce 1996 se stal součástí skupiny Hamé a od té doby se specializuje na sladký sortiment a kojeneckou výživu.

Velikonoce na talíři

Velikonoce jako největší křesťanské svátky jsou i oslavou jídla, protože končí dlouhý půst. Na zelený čtvrtek doporučujeme zkusit například jarní zeleninu nebo salát. Tradičně se vařily mladé kopřivy, které i v dnešní době dáváme do velikonoční nádivky. Zkuste i šťavnatou hráškovou pomazánku nebo jemný špenátový krém. A po velkopátečním půstu se na bílou sobotu pusťte do pečení mazance i beránka.

Čeští biatlonisté jedou na džemy

Džemy mlsají i čeští biatlonisté, kterým právě teď vrcholí sezóna. Třeba taková Gábina Soukalová je známá tím, že džemy miluje a stala se dokonce reklamní tváří džemů od Hamé, které je hlavním partnerem českého biatlonu. Ale džemy a sladké nemiluje ani zdaleka jen Gábina, hlavně čeští mužští reprezentanti po nich doslova ujíždějí. Podívejte se na video, jak Gábina Soukalová vařila s šéfkuchařem Ondřejem Slaninou

Pár tipů s džemy

Džem na chleba nebo na pečení samozřejmě známe všichni, ale s touto sladkou pochoutkou se dají vyvádět doslova divy. Tady je několik výborných tipů:

  • Jogurt nebo tvaroh ke snídani je určitě zdravá věc. Ale co kdybyste zkusili trochu něco jiného a přimíchali si do nich lžičku džemu. Jednou meruňkový, jindy jahodový, pak zase borůvkový?
  • Každý den bude chutnat jinak, navíc nepůjde o kalorickou bombu, zejména když si zvolíte džem s nižším obsahem cukru. Smoothie nebo mléčný koktejl po ránu, to je dobrůtka. Ale co ho trochu vylepšit lžičkou džemu místo medu?
  • Máte rádi pečenou šunku či uzené? Pak vyzkoušejte do své oblíbené marinády přidat dvě lžičky džemu. Nejlepší je malinový či borůvkový. 
  • Už jste někdy vyzkoušeli dát do zálivky salátu trochu džemu, olivového oleje a balsamikový či rýžový ocet? Originální recept je na světě.

Na www.hame-eshop.cz můžete nakoupit za akční ceny extra jamy od Hamé.