Hamé uzavřelo sezonu zpracování okurek

Hamé uzavřelo sezonu zpracování okurek

Závod Hamé v Bzenci na Hodonínsku, který se specializuje na zpracování zeleniny, vyrobil letos v létě téměř 13 000 tun sterilovaných okurek, neboli 13 122 350 sklenic tohoto výrobku. V období vrcholu sezóny tak pracovníci závodu v průměru denně naplnili 270 000 sklenic okurek. Společnost tak znovu potvrdila svou pozici největšího tuzemského producenta této křupavé delikatesy.

Podle průzkumů nakládané okurky tvoří více než 30 % z celkového trhu sterilované zeleniny. Při výrobě  jsme jeli naplno na tři směny zhruba od poloviny června do konce září. V průměru jsme denně zpracovali 110 000 kilogramů okurek,“ řekl Jan Vašinka, ředitel závodu Pika Bzenec, která je součástí skupiny Hamé.  

Historie výroby oblíbených okurek Znojmia na jižní Moravě sahá až do 16. století „Okurky Znojmia již dlouhá desetiletí vyrábíme ve stále stejném  speciálním sladkokyselém kořeněném nálevu. Ten je vytvořen podle tradiční receptury, kterou si pečlivě chráníme a která je stále stejná kvůli tomu, že je to osvědčená kvalita, na kterou jsou spotřebitelé zvyklí. Snažíme se dodržovat pořád stejně vysoký standard celé výroby. Proto je celý výrobní proces pod pečlivým dohledem odborníků, kteří také pravidelně testují  kvalitu našich produktů,“ doplnil Jan Vašinka.

Jak se v Bzenci zpracovávají okurky

Cesta jedné okurky z běžného kusu zeleniny do nakládané lahůdky trvá při výrobě zhruba hodinu a patnáct minut. Po vstupní kontrole přijatých okurek jsou všechny kusy důkladně očištěny, omyty a bez prodlení směřují na velkokapacitní výrobní linku. Na ní jsou připravené sklenice v přesných dávkách naplněné okurkami, následuje klíčová součást receptury v podobě sladkokyselého nálevu.

Každá sklenice se vzduchotěsně uzavře víčkem a dochází ke sterilaci. Díky tomuto působení vysokých teplot do 100 °C jsou odstraněny případné nežádoucí mikroorganismy, hlavně kvasinky a bakterie. Sterilované okurky zpracované podle takto standardizované a průběžně kontrolované procedury pak mohou spotřebitelé bez problému konzumovat i po dobu několika let, aniž by podlehly zkáze. 

Celý výrobní proces je pod bedlivým dohledem pracovníků závodu, kteří pravidelně testují všechny klíčové parametry a ověřují dodržování výrobních postupů. Sklenice s hotovým výrobkem na konci dostanou etiketu a následně putují do obchodů po celé zemi a v zahraničí.

Své tradiční okurky prodává Hamé především v Česku a na Slovensku, v posledních letech se ale tuto křupavou delikatesu daří stále více uplatňovat i na dalších trzích v zahraničí. Kromě zemí východní a střední Evropy si tak sterilované okurky od Hamé mohou zakoupit také zákazníci i v některých hodně dalekých zemích, jako je Kanada, Japonsko nebo Austrálie.

Okurky Znojmia jsou k dostání v mnoha variantách – různých velikostí i balení, včetně rozličných specialit: například cocktail okurky, okurky s česnekem nebo pikantní s feferonkami, ale mladší strávníci  si mohou pochutnat i na dětských okurkách s recepturou přizpůsobenou mlsným dětským jazýčkům.

Jak se pozná kvalitní okurka

Kontrola všech do závodu přejímaných okurek zaručuje, že do sklenic bude vybrána jen skutečně kvalitní zelenina. Správná Hamé okurka samozřejmě musí být zralá tak akorát, dostatečně tuhá, naskus křupavá, zcela uvnitř i zvenčí nepoškozená, nenapadená nemocemi, přirozeně zelené barvy a musí mít také tu správnou deklarovanou velikost.

Sterilované okurky od Hamé jsou již tradičně prodávány v typických skleněných obalech, které výrobky dokonale izolují od okolí a pomáhají v uchování stabilní chuti a kvality výrobku. Dodavatelem sklenic pro Hamé jsou již několik let sklárna Moravia Glass v Kyjově, jež  Hamé zásobuje miliony sklenic na okurky ročně.

Závod Pika Bzenec, který je významným zaměstnavatelem v celém regionu, zpracovává veškerou sterilovanou zeleninu společnosti Hamé. Ročně tak tento závod vyrobí desítky  tisíc tun zeleninových výrobků pod značkou Znojmia a Hamé (okurky, hrášek, cibulky, oblíbené zeleninové směsi jako Moravanka, Kunovjanka atd.). V Bzenci se sterilovaná zelenina vyrábí již od 40. let minulého století.

Z historie nakládaných okurek

První historická zmínka o znojemských okurkách pochází už z 2. poloviny 16. století.  V roce 1572 si totiž místní opat Sebastian Freytag nechal do zdejšího kláštera v Louce ve Znojmě (klášter funguje dodnes) poprvé přivést ze zahraničí  okurková semena a začal okurky pěstovat. Okurkám se díky příznivému lokálnímu klimatu dařilo a záhy jich měli místní nadbytek. Od prvních pokusů je naložit a uchovat po delší dobu pak byla v průběhu 19. století vyvinuta zcela originální receptura sladkokyselých znojemských okurek Znojmia, které staly se velmi oblíbenou pochoutkou i na císařských dvorech. Od roku 2003 okurky Znojmia vyrábí podle původní receptury společnost Hamé, která tuto tradiční moravskou značku zachránila před zánikem.

Recept na slavnostní bramborový salát

Ingredience:

  • 500 g brambor (nejlépe typu A, které jsou určené na salát a při míchání se vám nerozdrtí na kaši)
  • 50 g sterilovaného hrášku
  • 3 nakládané okurky ZNOJMIA
  • 2 vejce
  • 100 g Pražské šunky od Hamé
  • cibule
  • 100 g anglické slaniny
  • sůl, bílý pepř
  • citronová šťáva nebo ocet
  • 1 lžíce dijonské nebo plnotučné hořčice
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • majonéza OTMA a bílý jogurt dle chuti

Postup:  Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájené okurky, vejce, šunku, osolíme, opepříme a promícháme. Přidáme na kostičky nakrájené a na pánvičce rozškvařenou anglickou slaninu i výpek ze slaniny a dochutíme citronovou šťávou, worcestrovou omáčkou, hořčicí a majonézou kombinovanou s bílým jogurtem.