Hamé má více než 500 bezlepkových produktů

Bezlepková strava je fenomenem dneška. Hamé své produkty vhodné pro celiaky  představilo na desátém Fóru celiaků, které se uskutečnilo u příležitosti Mezinárodního dne celiakie  16. 5. 2015 v Praze. Ochutnávky nových pomazánek EasySandwich a nových paštik, stejně jako Pražské šunky nebo ovocené směsi HotFruits sklidily velký úspěch a mnoho návštěvníků fóra se divilo, že ani nevěděli, jak velké množství bezlepkových produktů má ve svém sortimentu Hamé. Navíc jejich výhodou je, že jsou obvykle k dostání v běžné obchodní síti a tedy i za přijatelné ceny.

Část bezlepkových produktů Hamé je už nyní označeno speciálním  logem, další budou postupně přibývat. Pokud  chcete vědět, které bezpelkové produkty Hamé nabízí, podívejte se na katalog produktů Hamé a v rozšířeném vyhledávání zaškrtněte výrobky bez lepku.

Leták s bezlepkovými produkty Hamé

Potravin vhodných pro bezlepkovou dietu bude v budoucnu dále přibývat. Tento trend potvrzuje i Marcela Mitáčková, ředitelka společnosti Hamé pro marketing a vývoj. „V současnosti nabízí Hamé celiakům více než 500 produktů bez lepku. Jde nejen o zeleninové, maso-zeleninové a ovocné kojenecké výživy Hamánek, ale také paštiky, pomazánky, kečupy, džemy, povidla, okurky a mnoho dalších produktů. Tuto nabídku chystáme do budoucna dále rozšiřovat například o další druhy paštik a některá hotová jídla,“ vysvětluje Mitáčková.

Fakt, že mezi potraviny vhodné pro bezlepkovou dietu patří také desítky běžných druhů produktů, od kojenecké výživy přes kečupy až po džemy, povidla, okurky a další, potvrzuje rovněž Jitka Dlabalová, jednatelka Společnosti pro bezlepkovou dietu: Tím, že výrobci musí lepek, pokud je ve výrobku, uvádět ve složení, se značně zlepšil výběr potravin,“ říká Jitka Dlabalová.

Celiakií trpí také známé osobností. Z těch nejslavnějších je to například zpěvačka Radůza, herečky Jana Krausová či Miluše Bittnerová nebo srbský tenista Novak Djokovič.

Bezlepková dieta patří bezesporu k těm nejpřísnějším. Naprosté vyloučení obilovin jako pšenice, žito či ječmen a výrobků z nich je totiž pro lidi trpící celiakií, tedy nesnášenlivostí na lepek, doživotní. Naštěstí pro ně ale přibývá výrobců, kteří se jim snaží nabídku potravin rozšiřovat o nové bezlepkové výrobky.

Celiakie je autoimunitní, geneticky podmíněné onemocnění tenkého střeva, kdy organismus bojuje proti sobě samému tvorbou protilátek. Hlavním spouštěčem onemocnění je lepek, neboli gluten, který se nachází v obilovinách a ve všech potravinách z nich vyrobených.

Podle odhadů odborníků trpí celiakií v České republice přibližně čtyřicet až padesát tisíc lidí, diagnostikována je však jen u zhruba deseti až patnácti procent z nich. „Ženy trpí tímto  onemocněním častěji než muži. Častěji onemocněním trpí rovněž příbuzní nemocných s celiakií. Diagnostikována je však pouze část nemocných, ostatní o své chorobě vůbec neví,“ říká primář Centra péče o zažívací trakt Vítkovické nemocnice v Ostravě Ondřej Urban.

Dříve byla celiakie označována jako typické onemocnění dětského věku. Tento chronický proces se však podle Ondřeje Urbana může projevit v jakémkoliv věku. Jeho slova potvrzuje fakt, že dnes se stále častěji diagnostikují pacienti ve věku nad 30 až 40 let a nijak výjimeční nejsou lidé v důchodovém věku. Většinou se jedná o lidi, kteří měli celý život potíže, nemohlo se přijít na to, o co se jedná.

Příznaky celiakie jsou u každého člověka individuální. „Typickými projevy jsou úbytek hmotnosti, průjem, nadýmání, bolest břicha, u dětí zpomalení růstu. Tyto typické projevy má pouze část nemocných. Někteří pacienti trpí takzvanou oligosymptomatickou formou, která se projeví například pouze chudokrevností nebo osteoporózou,“ popisuje lékař.

V současné době je jedinou možnou léčbou celiakie celoživotní, přísná bezlepková dieta. Ta představuje úplné vyloučení lepku z potravy. Lepek je přitom obsažen v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu, a je tedy nutné vyřadit veškeré potraviny, které jsou z těchto obilovin vyrobeny. I tak je třeba počítat s tím, že celiakie se člověk nikdy zcela nezbaví. „Onemocnění je celoživotní. Bezlepková dieta vede k jeho stabilizaci, ale při porušení diety se onemocnění vrací,“ dodává primář Urban.

Dříve byli lidé trpící celiakií odkázáni ve stavování skoro výhradně na domácí kuchyni. Zajít si na jídlo do restaurace, nebo vyrazit na dovolenou bez zásoby vlastních prověřených potravin bylo v podstatě nemyslitelné. Dnes se obsahem lepku v potravinách zabývá legislativa a výrobci potravin jsou vůči celiakům daleko otevřenější než dříve.

Co jíst a čemu se vyhnout

Základem bezlepkové diety je naprosté vyloučení pšenice, žita, ječmene, ovsa a výrobků z nich.

Zakázané potraviny:

  • Výrobky z mouky – pečivo, strouhanka, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky
  • Vločky, kroupy, krupky, lámanka, krupice
  • Rostlinné maso seitan (vysoký obsah lepku)
  • Je nutné se vyhýbat i potravinám, které obsahují lepek ve skryté formě. Jedná se o výrobky a jídla, ve kterých byla mouka užita jako přídavek, nebo u kterých v průmyslovém provedení není jisté, zda obsahují lepek. U takových potravin je třeba sledovat složení
  • Polévky, omáčky
  • Majonézy, dresinky, sojová omáčka, dochucovadla
  • Uzeniny
  • Sojová a jiná rostlinná masa (klaso, ROBI)
  • Kypřící prášky, pudinky, cukrovinky, zmrzliny

Povolené potraviny:

  • Výrobky přirozeně bezlepkové – brambory, rýže, kukuřice, pohanka, sója, luštěniny, amaranth, proso (jáhly) a výrobky z nich (například mouka, škroby, krupice,…)
  • Výrobky označené jako bezlepkové nebo ty, které lepek neobsahují