Společnost Hamé s.r.o. zpracovává na těchto webových stránkách cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely. Proti zpracování osobních údajů pro účely analytiky máte právo vznést námitku. Vznesení námitky lze učinit na tomto kontaktu: marketing@hame.cz

Výzkumná expedice na Arktidě

Koncem roku 2011 absolvovali účastníci Kurzu polární ekologie, Centra polární ekologie Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích výzkumnou expedici v drsných podmínkách daleké Arktidy. Do expedice se zapojili studenti biologických oborů vysokých škol z celé ČR.


Cílem kurzu bylo seznámení studentů se specifickým prostředím Arktidy jejich zapojení do výzkumu tamních přírodních podmínek. Studenti se zúčastnili týdenního bloku přednášek o polárních ekosystémech a následně čtrnáctidenního terénního výzkumu na výzkumné stanici v zálivu Petuniabukta (Billefjorden) na Svalbardu. Pod vedením odborných školitelů, byl prováděn vědecký výzkum v předem vymezených vědních disciplínách: geologie/geomorfologie, hydrogolie/limnologie a klimatologie/glaciologie.


Společnost Hamé, tradiční český výrobce trvanlivých potravin, paštik, kečupů a chlazených výrobků, jako jeden z partnerů expedice, podpořila její účastníky produkty z řady kečupů HAMÉ OTMA Gurmán, EXTRA JAMů, kompotů a paštik MÁJKA, MATĚJ či SVAČINKA v praktických obalech, se snadným otevíráním EASY PEEL. Z celkových 600kg potravin, jež účastníci expedice sebou vezli, představovalo 350kg jen výrobky značky HAMÉ.


Stravování na expedici je vždy jedna z nejdůležitějších aktivit, která významně ovlivňuje celkovou náladu týmu. Když je dobré jídlo, obvykle úměrně tomu stoupá i nálada a následně i pracovní morálka. Snahou účastníků expedice tedy je udělat jídelníček co nejpestřejší, což v omezených podmínkách Arktidy není úplně jednoduché. V naprosté většině případů jsou odkázáni na zásoby dovezené z Čech. Zkraje expedice je ještě poměrně jednoduché vymýšlet a obměňovat jídla, nicméně ke konci dochází obvykle zásoby i nápady, nehledě k tomu, že to "nejlepší" se obvykle sní během první části expedice.


Tuto nepříjemnou poslední část expedice zažil i klimatolog Karel Dejmal, který během snídaně (zbytky kuskusu od večeře a paštiky Májka) komentoval situaci větou, která se dostala i do expediční kroniky: "Jedl jsem už hodně divnejch věcí, ale tohle je vážně neuvěřitelná kombinace". Nutno přiznat, že kuskus s Májkou opravdu není extra labužnický zážitek, ale některé jiné neobvyklé kombinace jídel s výroby HAMÉ, byly až překvapivě chutné. Taková gastronomická perlička byl např. výměnný obchod s   polskými kolegy z výzkumné stanice Univerzity v Poznani, která leží cca 5 km přes mořský záliv. Jak bylo řečeno, každá změna v jídelničku je dobrá a kromě několika vzájemných návštěv spojených s večeří, je obvykle i vítaná výměna části zásob.

Na stravování během expedice často míří dotazy i od studentů, kteří mají zájem se expedice účastnit a z kterých jsou vybíráni vhodní kandidáti. Příkladem za všechny je dopis od studenta botaniky, který na konci slibuje, že kromě své vědecké práce vymyslí i 30 nových receptů pro přípravu jídel z Májky, takže se účastníci další expedice mají na co těšit!