Vybráni finalisté návrhářské soutěže Hamé Sweet Fashion

Druhý ročník soutěže pro mladé návrháře Hamé Sweet Fashion už zná své finalisty. Z více než 300 přihlášených „ovocných“ modelů vybrala odborná porota nejlepší kolekce, které se představí na slavnostním finálovém galavečeru 5. listopadu v Praze. Hosté se tak mohou těšit například na oděvy připomínající dokonale nedokonalé borůvky, hříšné jablko, roztékající se jahody nebo sladkou meruňku. Vítěz kromě neopakovatelného zážitku získá také odměnu 50 000 Kč a zajímavé ceny čekají i na další soutěžící.

Do soutěže Hamé Sweet Fashion se mohli od dubna hlásit všichni studenti středních, vyšších odborných a vysokých škol z Česka i ze Slovenska. Jejich úkolem bylo navrhnout modely, které svým tvarem, barvou či příchutí připomínají ovoce, nebo tyto plody dokonce přímo obsahují.  Soutěž již podruhé vyhlásila potravinářská společnost Hamé, přední český producent kvalitních džemů s vysokým podílem ovoce.

GALERIE FINALISTů HAMÉ SWEET FASHION 2014

Do finále 2. ročníku soutěže Hamé Sweet Fashion postupují:

  •  Milan Flíček, Obchodní akademie, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
           Třeboň, kolekce „Mňamí“
  • Martin Franček,  Technická univerzita v Liberci, kolekce „Hriešne ovocie“
  • Nikola Susová, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, kolekce „Strawberries Juicer“
  • Gabriela Samková, Střední škola umění a designu, stylu a mody a Vyšší odborná
           škola Brno, kolekce „Sladká a Svěží“
  • Michaela Mathonová, Střední škola umění a designu, stylu a mody a Vyšší odborná
           škola Brno, kolekce „Juicy Splash“
  • Zdeněk Janoušek, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, kolekce          
           „Tropické ovoce“
  • Petra Zákoucká, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, kolekce
           „Struktury“
  • Pavol Dendis, Technická univerzita v Liberci, kolekce „Strange Fruits“ - ODSTOUPIL ZE SOUTĚŽE
  • Valérie Jurčíková a Lucie Jašková, Střední uměleckoprůmyslová škola Uherské Hradiště, kolekce „Twisted Lime“
  • Linda Havrlíková,Technická univerzita v Liberci, kolekce „JAMMIN / "džemování"

Soutěžící hodnotila odborná porota vedená známou českou oděvní designérkou Liběnou Rochovou. Vybírám adepty s kreativním myšlením, citem pro oděvní formu, kteří přináší osobitý pohled na oděv. I když mezi přihlášenými pracemi byly některé na nízké úrovni, jak kresebně tak návrhy modelů, bylo určitě z čeho vybírat. Mnozí soutěžící dodali zdařilé výtvarné prezentace s detailním popisem a vzorky látek a jsem zvědavá, jak své zajímavé nápady dokážou zrealizovat a vytvořit skutečný inspirativní oděvní model,“ shrnula proces volby finalistů Liběna Rochová, která se s finalisty již osobně setkala ve svém ateliéru na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a poskytla jim cenné rady. Soutěž Hamé Sweet Fashion podle ní jen potvrdila, že je velký rozdíl mezi studenty uměleckých škol a těch neuměleckých.

Finále soutěže i s atraktivní módní přehlídkou pánských i dámských „sladce neřestných“ modelů proběhne 5. listopadu 2014 v Praze ve stylových prostorách národní kulturní památky Muzeum Stará Čistírna. Ve finálové porotě soutěže zasednou mimo jiné Česká Miss 2009 Iveta Vít Lutovská nebo biatlonová reprezentantka a dvojnásobná olympijská medailistka Gabriela Soukalová, mezi jejíž velké koníčky patří právě móda.  Večerem bude provázet herec a moderátor Roman Vojtek.

Z desítky finalistů porota v průběhu finálového galavečera vybere tři nejlepší. Společnost Hamé pak vítěze odmění 50 tisíci korunami. Druhý v pořadí si odnese 25 tisíc a třetí 10 tisíc korun.

Myslím, že se loňský premiérový ročník Hamé Sweet Fashion velmi povedl. Podpořili jsme rozvoj mladých nadějných osobností a umožnili vznik některých opravdu zajímavých modelů. Také letos chceme co nejvíce povzbudit kreativitu mladých a už teď se těším na finálový galavečer a na ovocné kolekce, se kterými přijdou soutěžící,“ řekl generální ředitel Hamé Martin Štrupl.

Finalisty vybírali tito odborní porotci:

  • doc. ak. mal. Eliška Nová - vedoucí oděvního a textilního designu na Katedře užitého umění Fakulty umění a designu, Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem
  • doc. Liběna Rochová - Ateliér designu oděvu a obuvi Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze
  • ak. mal. Česlav Jaroš - oděvní výtvarník a stylista, vedoucí výtvarník na Vyšší odborné škole oděvního návrhářství v Praze
  • Nina Provaan Smetanová –akademická malířka, oděvní návrhářka, módní prognostička, vysokoškolská pedagožka a zakladatelka Muzea gastronomie
  • Luděk Hanák – známý návrhář, v Mohelnici pořádá pravidelné  autorské módní přehlídky pod názvem "TOP STYL"

Pro své favority mohou nyní hlasovat také fanoušci na facebookovském profilu Sladká neřest, fanoušci tak mezi finalisty vyberou vítěze speciální ceny a kromě půlroční zásoby sladké neřesti tak mohou vyhrát také vstupenky pro 2 soby na finálový galavečer!

Veškeré podrobnosti o soutěži jsou dostupné na www.sladkanerest.cz.

 Video ze setkání Liběny Rochové s finalisty letošního ročníku Hamé Sweet Fashion

Video z finálového galavečera prvního ročníku Hamé Sweet Fashion

Fotogalerie z finále prvního ročníku Hamé Sweet Fashion