Hamé začala okurková sezóna, letos o dva týdny dříve

Celé léto je pro závod Hamé v Bzenci na Hodonínsku ve znamení pravé okurkové sezóny. Letos začala výroba sterilovaných okurek značek Znojmia a Hamé díky teplému počasí o dva týdny dříve. V třísměnném provozu nyní zpracují stovky zaměstnanců neuvěřitelných 300 000 sklenic těchto křupavých delikates denně. To z tohoto závodu dělá největšího výrobce v Česku.

Teplé počasí odstartovalo letošní sezonu asi o dva týdny dříve než je obvyklé. Musíme toho maximálně využít, proto nyní jedeme naplno. Už před zhruba třemi týdny jsme začali se zpracováním první letní zeleniny – kopru a hrášku, a teď pokračujeme okurkami,“ uvedl Jan Vašinka, ředitel závodu Pika Bzenec, která je součástí skupiny Hamé.  

Historie výroby oblíbených okurek Znojmia na jižní Moravě sahá až do 16. století „Okurky Znojmia již dlouhé roky vyrábíme ve stále stejném  speciálním sladkokyselém kořeněném nálevu. Ten je vytvořen podle tradiční receptury, kterou si pečlivě chráníme. Na prověřené kvalitě nechceme nic měnit, snažíme se ale dodržovat stále stejně vysoký standard celé výroby. Proto je celý výrobní proces pod pečlivým dohledem odborníků, kteří také pravidelně testují  kvalitu našich produktů,“ řekl Jan Vašinka.

Jak se v Bzenci zpracovávají  okurky

Po vstupní kontrole přijatých okurek jsou všechny kusy důkladně očištěny, omyty a bez prodlení směřují na velkokapacitní výrobní linku. Na ní jsou v přesných dávkách připravené sklenice naplněny okurkami, následuje klíčová součást receptury v podobě sladkokyselého nálevu.

Každá sklenice se vzduchotěsně uzavře víčkem a dochází ke sterilaci. Díky tomuto působení vysokých teplot do 100 °C jsou odstraněny případné nežádoucí mikroorganismy, hlavně kvasinky a bakterie. Sterilované okurky zpracované podle takto standardizované a průběžně kontrolované procedury pak mohou spotřebitelé bez problému konzumovat i po dobu několika let, aniž by podlehly zkáze. 

Celý výrobní proces je pod bedlivým dohledem pracovníků závodu, kteří pravidelně testují všechny klíčové parametry a ověřují dodržování výrobních postupů. Sklenice s hotovým výrobkem jsou na konci opatřeny etiketami a následně expedovány do obchodů po celé zemi a v zahraničí.

Své tradiční okurky prodává Hamé především v Česku a na Slovensku, v posledních letech se ale tuto křupavou delikatesu daří stále více uplatňovat i na dalších trzích v zahraničí. Kromě zemí východní a střední Evropy si tak sterilované okurky od Hamé mohou zakoupit také zákazníci i v některých hodně dalekých zemích, jako je Kanada, Japonsko nebo Austrálie.

Okurky Znojmia jsou k dostání v mnoha variantách, včetně různých specialit: například Gurmánské okurky s kousky červené papriky, cibulkami a mrkví, okurky s česnekem nebo pikantní s feferonkami, ale mladší strávníci  si mohou pochutnat i na dětských okurkách.  

 

 Jak se pozná kvalitní okurka

Kontrola všech do závodu přejímaných okurek zaručuje, že do sklenic bude vybrána jen skutečně kvalitní zelenina. Správná Hamé okurka samozřejmě musí být zralá tak akorát, dostatečně tuhá, na skus křupavá, zcela uvnitř i zvenčí nepoškozená, nenapadená nemocemi, přirozeně zelené barvy a musí mít také tu správnou deklarovanou velikost.

Sterilované okurky od Hamé jsou již tradičně prodávány v typických skleněných obalech, které výrobky dokonale izolují od okolí a pomáhají v uchování stabilní chuti a kvality výrobku. Výhradním dodavatelem sklenic pro Hamé jsou již několik let sklárna Moravia Glass v Kyjově,  jež  Hamé zásobuje  miliony sklenic na okurky ročně.

Závod Pika Bzenec, který je významným zaměstnavatelem v celém regionu, zpracovává veškerou sterilovanou zeleninu společnosti Hamé. Ročně tak tímto závodem projde zhruba 30 000 tun zeleniny (okurky, hrášek, cibulky, oblíbené zeleninové směsi jako Moravanka, Kunovjanka atd.). V Bzenci se sterilovaná zelenina vyrábí již od 40. let minulého století.