Hamé se ohradilo proti reklamě na sýry. Útočí na konzervy, říká firma

Potravinářská společnost Hamé zvažuje, že na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání podá stížnost proti reklamě na tavené sýry značky Veselá kráva, kterou začátkem dubna spustila společnost Bel Sýry Česko, a.s. Podle zástupců Hamé reklama poškozuje výrobky v konzervách, když naznačuje, že jsou plné konzervantů.

Reklama na tavené sýry je zaměřená proti obdobným výrobkům, jejichž trvanlivost je dána použitím chemických látek, především konzervantů. V animovaném spotu je představují krávy, jedna s parfémem, druhá na dětském kole s bočními stabilizátory a třetí balancující na konzervě. Tu navíc doprovází věta „A ta zas ujíždí na konzervantech“. Právě zobrazení konzervy považuje Hamé za poškozující.

Reklama může v divácích vyvolat dojem, že výrobky, které jsou v konzervách, dosahují své dlouhé trvanlivosti díky chemickým konzervačním látkám a jsou proto méně kvalitní. To však vůbec není pravda. Jejich dlouhou trvanlivost zaručujeme prostřednictvím tepelné úpravy, nikoliv pomocí přidání konzervantů. Pro tento účel je tepelná úprava vůbec nejšetrnější možný způsob ošetření potravin. Tato reklama proto poškozuje nejen nás, ale i další výrobce trvanlivých potravin,“ uvádí Marcela Mitáčková, ředitelka pro marketing a vývoj společnosti Hamé, která má více než pětadvacetileté zkušenosti v potravinářství. „Paradoxní je, že na rozdíl od konzerv, jež se upravují jen tepelně, obsahuje celá řada tzv. čerstvých potravin přídatné látky, které zaručují jejich trvanlivost v řádu týdnů až měsíců,“ zdůrazňuje Marcela Mitáčková.

Odborník na konzervaci potravin Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D. z  Vysoké školy chemicko-technologické v Praze potvrzuje, že v dnešní době rozhodně není na místě spojovat trvanlivost konzerv s konzervanty. „Je jasné, že konzervy žádné chemické konzervanty pro zajištění trvanlivosti potravin nepotřebují. Ke zpracování výrobku dochází tzv. tepelnou sterilací, která zahubí všechny potenciálně rizikové mikroorganismy a zajistí potravině dlouhou životnost, včetně uchování její stabilní chuti a dalších kvalit,“ dodává Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D.

Uchovávání potravin v konzervách jako takových má nezpochybnitelné výhody. Kromě toho, že konzerva poskytuje mnohem delší dobu trvanlivosti, potravině nevadí ani náhlé nebo velké změny teplot či tlaků, odolají prakticky čemukoliv, aniž je nutné je ´dopovat´ konzervanty.

Díky jejich tepelnému ošetření, ať již v plechovkách, ve sklenicích či v plastových obalech, si také můžeme dopřát například hrášek, kukuřici nebo okurky i mimo jejich vegetativní období. I zde jde vlastně terminologicky řečeno o tzv. konzervy dle naší legislativy,“ doplňuje odborník na výživu ze společnosti Hamé Jiří Mikyska.

Společnost Hamé nyní předala celou záležitost právnímu oddělení, které navrhne další kroky. 

Stanovisko Vysoké školy chemicko-technologické v Praze: