Vyhlášen druhý ročník „sladce neřestné“ soutěže pro mladé návrháře

Hamé zvonu vyhlašuje  úspěšnou návrhářskou soutěž Hamé Sweet Fashion. Úkolem mladých návrhářů z řad studentů českých a slovenských středních, vyšších odborných a vysokých škol je  navrhnout modely, které svým tvarem, barvou či příchutí připomínají ovoce, nebo sladké plody dokonce přímo obsahují. První tři nejúspěšnější čeká velmi zajímavá finanční odměna.

Druhý ročník Hamé Sweet Fashion je určený nejen studentům oděvních a uměleckých škol, ale i dalším talentovaným mladým lidem, kteří studují jiné obory.  Čeští i slovenští návrháři se mohou se svými návrhy hlásit až do 31. července. Přihlášené návrhy následně posoudí odborná porota, v níž zasednou i významní čeští módní návrháři a stylisté, a vybere z nich finalisty.

Důraz bude kladen zejména na uchopení a ztvárnění tématu, uchopení oděvní formy a kreativního myšlení, zpracování použitých materiálů a celkovou skladbu a styling prezentovaných oděvů,“ přiblížila známá česká oděvní designérka Liběna Rochová, která se znovu ujala předsednictví poroty soutěže.

 

 

Finále soutěže proběhne 5. listopadu v Praze ve stylových prostorách národní kulturní památky Muzeum Stará Čistírna. Z modelů, které postoupí do finálové Hamé Sweet Fashion Show, vybere porota bezprostředně po módní přehlídce tři nejlepší. Ti se mohou těšit na zajímavou finanční odměnu. „Autorka či autor toho nejlepšího sladkého oděvu obdrží jako cenu 50 000 korun, druhé místo bude ohodnoceno 25 000 a třetí 10 000 korunami,“ uvedl Martin Štrupl, generální ředitel společnosti Hamé. Ta je předním českým producentem kvalitních džemů s vysokým podílem ovoce, povidel a dalších výrobků z ovoce.

Hamé Sweet Fashion jsme loni vyhlásili, abychom podpořili české i slovenské začínající návrháře, kteří tak dostali šanci předvést, co v nich je. Nevěděli jsme, do čeho jdeme, i pro nás to bylo všechno nové, a musím říci, že nás až překvapil velký pozitivní ohlas, který loňský ročník měl. Nejen finále, ale vlastně celá soutěž se opravdu mimořádně vydařila. Proto jsme rozhodli v tomto směru pokračovat a vyhlásit druhý ročník, který, jak věřím, bude ještě o něco inspirativnější, zábavnější a kreativnější, než ten loňský. Už teď se těším na nové ovocné modely,“ dodal generální ředitel Hamé Martin Štrupl.

Do prvního ročníku česko-slovenské soutěže se přihlásila přibližně stovka modelů. Vítězkou se s kolekcí „Nečekaná sladkost citronu“ stala dvaadvacetiletá studentka Fakulty architektury Českého vysokého učení technického v Praze Mira Veselá. „Zaujala mě struktura citrusových plodů, jak kůra, tak rozkrojená dužina. Při přípravě modelů jsem se zaměřovala hlavně na detail,“ komentovala to tehdy Veselá, která při přípravě své kolekce použila také pingpongové míčky. Na druhém místě mezi devíti finálovými kolekcemi „s vůní ovoce“ skončil nejmladší finalista Pavel Dobrovolný (17 let, Střední uměleckoprůmyslová škola Jihlava-Helenín) se svou rybízovo-borůvkovou kolekcí nazvanou „Labutí jezero“ a jako třetí nejlepší se umístila Lucia Očovská z Technické university v Liberci s „Ovocným pokušením“.

Zvláštní cenu fanoušků na Facebooku pak získala Zuzana Něničková ze Střední uměleckoprůmyslové školy Uherské Hradiště. O jejím vítězství rozhodlo hlasování více než 5 000 fanoušků na facebookovém profilu Sladká neřest.

Podívejte se na video ze slavnostního galavečera prvního ročníku Hamé Sweet Fashion

Podívejte se na fotogalerii

 

Hamé Sweet Fashion – 2. ročník

Co je úkolem: Navrhnout modely, které ať již svým tvarem, barvou či příchutí připomínají ovoce, nebo sladké plody přímo obsahují

Kdo se může účastnit: Studenti středních, vyšších odborných a vysokých škol v České republice a Slovenské republice. Přihlášení do soutěže je zdarma, náklady spojené s tvorbou modelů a cestovné na akci si hradí každý účastník sám.

Do kdy se přihlásit: Přihlašování probíhá do 31. července 2014. Z došlých návrhů následně porota vybere maximálně deset finalistů.

Jak se přihlásit: Přihlásit se lze jak písemně poštou tak elektronicky. Veškeré informace jsou uvedeny na www.sladkanerest.cz

Co čeká na vítěze:

  1. cena: 50 000 korun
  2. cena: 25 000 korun
  3. cena: 10 000 korun

Timing 2. ročníku Hamé Sweet Fashion:

  • 31. 7. 2014               poslední termín odeslání závazných přihlášek s návrhy včetně
                                       požadovaných dokumentů
  • 18. 8. 2014               zveřejnění výsledků výběru finalistů
  • 13. 10. 2014             poslední termín pro dodání hotových finálových modelů/kolekce na
                                       určenou adresu
  • 5. 11. 2014             Hamé Sweet Fashion Show – módní přehlídka finalistů za účasti
                                      poroty, vyhlášení vítězů soutěže a předání ocenění