Vědci na Antarktidě prozkoumají odolnost trvanlivých potravin

Odborníci z brněnské Masarykovy univerzity odcestovali na svou tradiční pouť – až do jara budou bádat a zkoumat ekosystém na české vědecké stanici Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě. Letošní novinkou je spolupráce s tuzemským průmyslem. V náročných podmínkách tak expedice prověří například odolnost trvanlivých potravin.Návrat šestnáctičlenné expedice je  plánován přibližně na polovinu března.

Vědci se ve svých činnostech zaměří například na výzkum lokálních ekologicko-klimatických podmínek odledněné severní části ostrova Jamese Rosse nebo na pokračování výzkumu v oblasti reakcí vegetace na drsné klimatické podmínky, biodiverzitu mikroorganismů a jejich fyziologické vlastnosti.

„V neposlední řadě budou v expedici zastoupeny biologické vědy, především stresová fyziologie rostlin, parazitologie antarktických ryb a magnetorecepce bezobratlých živočichů,“ dodává náčelník stanice Pavel Kapler. On a techničtí pracovníci se budou věnovat také zdokonalování infrastruktury stanice – například usazení nového technického kontejneru nebo instalace fotovoltaických panelů.

Letošní novinkou je spolupráce české vědecké stanice s tuzemským průmyslem. Vědci tak otestují prototyp větrné elektrárny a přísným testům kvality a trvanlivosti podrobí v extrémních podmínkách i potraviny. Téměř dvěma sty kilogramy kvalitních výrobků expedici zásobí společnost Hamé.

„Až do března tak budou vědci testovat mimo jiné paštiky a masové konzervy z prémiové řady Vynikající kvalita od Hamé, dále hotová jídla, džemy s vysokým podílem ovoce, kvalitní kečupy OTMA, rybičky či kompoty,“ říká Marcela Mitáčková, ředitelka pro marketing a vývoj z Hamé.

„Konzervy a další trvanlivé potraviny od Hamé se nám již osvědčily v minulosti. Využijeme je ale nejen na stravování. Chtěli bychom vyzkoušet, jak se plechovky a jejich obsahy chovají v extrémních klimatických podmínkách a plánujeme i další experimenty,“ potvrzuje Pavel Kapler.

Hamé své produkty v současnosti vyváží do zhruba 40 zemí na pěti kontinentech a spoluprací se stanicí a jejími vědci v Antarktidě tak „dobude“ i zbývající šestý světadíl.

Více informací o bádání českých vědců v Antarktidě naleznete na www.polar.sci.muni.cz nebo www.facebook.com/polar.sci.muni.cz

Fotogalerie z odletu