Logistické centrum Hamé jede o Vánocích na plné obrátky

Zaměstnanci Centrálního distribučního skladu Hamé ve Starém Městě u Uherského Hradiště se v těchto dnech prakticky nezastaví. Vánoce jsou pro ně vůbec nejnáročnějším obdobím v roce. Každý den do skladu kamiony dovezou přibližně 1500 palet ze závodů Hamé a jiných 1500 palet plných džemů, okurek, zeleninových směsí, kečupů, hotových jídel, paštik, baget a dalších produktů Hamé zase sklad opustí a zamíří na prodejní pulty do všech koutů  Česka i v zahraničí. Skrze tento klíčový logistický uzel proudí více než 90 % ze všech tuzemských produktů Hamé, tedy desítky tisíc tun ročně.

Nyní o Vánocích jedeme opravdu naplno, na tři směny, provoz máme o 60 procent větší než jindy v roce. Například každý pracovník obsluhující vysokozdvižný vozík za jednu směnu sundá a založí až 250 palet,“ vysvětluje Jiří Černý, ředitel Centrálního distribučního skladu Hamé.

Právě kvůli tomu, aby Hamé dokázalo včas a efektivně vyslyšet všechny požadavky zákazníků, byl tento sklad v roce 2006 vybudován a později dále rozšířen. U zrodu skladu, který nyní na okraji města zabírá plochu více než 20 000 m2, přitom stál současný generální ředitel Hamé Martin Štrupl. Ten v té době zastával funkci ředitele logistiky a distribuce Hamé. „Tehdy to byl obrovský projekt, ale zpětně musím říci, že se to firmě vyplatilo. Jsou v něm použity moderní skladové technologie s vysokým stupněm automatizace a efektivity. I díky tomuto skladu, který je umístěn v blízkosti jádra naší výroby, jsme jako firma vysoce konkurenceschopní. Dokážeme zkrátka dodat rychle a kvalitně prakticky jakýkoliv výrobek v podstatě komkoliv, bez nutnosti s ním zbytečně manipulovat či překládat to,“  upozorňuje Martin Štrupl.

 

Přes Centrální distribuční sklad putují výrobky Hamé nejen do Česka, ale i do dalších přibližně 40 zemí, kam Hamé své produkty vyváží.

Bez inovací a technických novinek by nebylo Hamé schopno tak včasně a operativně dodávat své produkty na trh.  

„Proti minulosti jsme výrazně rychlejší, například vyskladnění jedné palety nám tak nyní trvá jen 1,5 minuty. Využíváme zde například automatickou etiketovací a balící linku, která je velmi rychlá a na které nyní například balíme naše známé zeleninové směsi do bramborových salátů. V našem chlazeném skladu zase nasazujeme systémový vysokozdvižný vozík,“ dodává Jiří Černý.

 

V prosinci jdou z produktů Hamé nejvíce na odbyt džemy a zeleninové směsi do salátů, jako je známá  Kunovjanka, ale i Moravanka nebo Hradišťanka.

Jádro Centrálního distribučního skladu tvoří mohutné sedmipatrové skladové police dosahující výše čtyřpodlažního domu. Další regálový blok tvoří celkem 400 tubusů, kde je vždy umístěn pouze jeden artikl jedné šarže a zboží je tu manipulováno automatickým satelitním strojem.  

V roce 2012 byl vybudován i speciální sklad pro chlazené zboží, kde je udržována stabilní teplota do 5 stupňů C.

Chod skladu zajišťuje přibližně 120 zaměstnanců, od příjmu zboží, přes manipulaci s ním, balení, celní deklaraci atd.

 

Základní údaje Centrálního distribučního skladu Hamé:

  • Plocha 22 000 m2
  • Délka objektu 230 m a šířka 112 m
  • Kapacita  celkem cca 40 000 paletových míst (z toho cca 1900 v chlazené  části skladu)
  • Denní obrátka až 3000 palet  (1500 dovnitř a 1500 ven
  • 24 ramp pro kamiony

Vánoční recepty na bramborové saláty i s oblíbenými produkty Hamé