Hamé Sweet Fashion míří do finále, utká se v něm dvacet ovocných modelů

Soutěž Hamé Sweet Fashion určená pro mladé české a slovenské návrháře jde do finále. Odborná porota v čele se známou oděvní designérkou Liběnou Rochovou vybrala z téměř stovky návrhů finalisty, kteří své ovocné modely představí 4. října 2013 na slavnostním galavečeru v Praze. Hosté se tak mohou těšit například na modely v podobě borůvky, citrónu, jahody, či rybízu. Na tři nejlepší soutěžící čeká vedle nezapomenutelného zážitku i zajímavá finanční odměna.  Soutěž vyhlásila společnost Hamé, přední český producent džemů, povidel a dalších výrobků z ovoce.

Soutěžním úkolem studentů oděvních a uměleckých středních, vyšších odborných i vysokých škol z Česka a ze Slovenska bylo navrhnout modely, které připomínají ovoce, ať již tvarem, barvou či příchutí, nebo sladké plody dokonce přímo obsahují. Odborná porota všechny přihlášené návrhy důkladně posoudila a do finále poslala deset nejlepších návrhářů, přičemž během slavnostního galavečera předvedou modelky dvě kreace každého s finalistů. Kolekce nesou jména jako „Her morning elegance“, „Sequence“, „Jahodový vějíř“, nebo „Věčnost“.

Podle mých dlouholetých zkušeností je nejdůležitějším kritériem pro posouzení kvality oděvních návrhů nápad a osobitost. Mladí návrháři by si měli uvědomit, že v jednoduchosti je síla. Když podáte jednoduchou oděvní formu se zajímavých nápadem, tak to může být daleko zajímavější, než když návrh přezdobíte mnoha zbytečnými neopodstatněnými detaily,“ vysvětluje předsedkyně poroty Hamé Sweet Fashion Liběna Rochová, která se s finalisty osobně setkala a poskytla jim cenné rady.  „Mezi finalisty jsou velmi zajímavé a nadějné koncepty. Uvidíme, jak se jim původní skici podaří z návrhu přetvořit do skutečného oděvního modelu. Soutěž pro ně ale každopádně představuje velkou možnost, jak se porovnat s konkurencí z jiných škol a ukázat vlastní um,“ dodává tato přední česká oděvní designérka.

 

 

 Do finále soutěže Hamé Sweet Fashion postupují: 

  • Filip Aura Menšl, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, a L'ubica Skalská, DAMU v Praze
  • Marta Hubáčková, Masarykova univerzita v Brně, Pedagogická fakulta
  • Martin Franček, Technická univerzita v Liberci
  • Mira Veselá, České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury
  • Pavel Dobrovolný, Střední uměleckoprůmyslová škola Jihlava-Helenín
  • Zuzana Něničková, Střední uměleckoprůmyslová škola Uherské Hradiště
  • Veronika Belková, Súkromná stredná umelecká škola dizajnu v Bratislavě  
  • Jana Skalová, Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Fakulta umění a designu
  • Iva Solilová, Západočeská univerzita v Plzni, Ústav umění a designu
  • Lucia Očovská, Technická univerzita v Liberci, Textilní a oděvní technologie

 

Prohlédněte si skici finálových modelů - ZDE

Závěrečný galavečer Hamé Sweet Show se uskuteční ve stylových prostorách národní kulturní památky Ekotechnického muzea (Stará čistírna) v Praze. Velké finále soutěže bude moderovat herečka Sandra Pogodová a modely mladých návrhářů předvedou kromě profesionálních modelek také finalistky letošního ročníku Miss Academia. „Sladce neřestné šaty“ si obleče i Česká Miss Jitka Válková a hostem akce budou i další přední osobnosti a celebrity.

Naše firma má k ovoci velmi blízko, Hamé ho každoročně zpracuje přibližně 9 000 tun. Protože chceme být otevření a moderně komunikovat i s mladou generací, rozhodli jsme se uskutečnit tuto neobvyklou kreativní soutěž a dát šanci českým a slovenským návrhářům, kteří tak mohou předvést, co v nich je,“ vysvětluje generální ředitel společnosti Hamé Martin Štrupl, který zasedne v porotě velkého finále.

Z desítky finalistů porota v průběhu finálového galavečera vybere tři nejlepší. Společnost Hamé pak vítěze odmění 50 tisíci korunami. Druhý v pořadí si odnese 25 tisíc a třetí 10 tisíc korun.

Svůj nejoblíbenější ovocný model si ale nyní volí také fanoušci na facebookovském profilu Sladká neřest. Díky speciální aplikaci dostupné na http://goo.gl/tS3EQv mohou hlasovat pro svůj neoblíbenější návrh v soutěži a vyhrát přitom sladkou odměnu od Hamé.

Další informace o soutěži Hamé Sweet Fashion naleznete na www.sladkanerest.cz