Hamé připravuje další expanzi

Tržby společnosti Hamé za vlastní a importované výrobky pod vlastní značkou dosáhly v prvním pololetí roku 2013 celkem 2,411 mld. Kč. Ve srovnání s prvním pololetím roku 2012 se tak zvýšily o jedno procento. Zahraniční trhy se na celkových tržbách Hamé podílely 47 %.

Hamé se v letošním prvním pololetí dařilo na zahraničních trzích, které tak pomáhaly vyrovnávat pro spotřebitele složitou ekonomickou situaci v Česku. Například v Rusku, které má pro nás stále větší význam, jsme zvýšily tržby o 23 % a připravujeme také modernizaci našeho tamního závodu a další expanzi výroby. Výrazně jsme rostli ale i  v Maďarsku nebo na Ukrajině. Stále více se nám navíc daří vyvážet zboží také do nových teritorií, ať již na východě – jako je Kazachstán či Mongolsko, tak do zemí na západě – třeba  do Rakouska, Španělska či Izraele. Například v Německu jsme meziročně narostli o 9 procent,“ vysvětluje generální ředitel Hamé Martin Štrupl. Připomíná zároveň, že Hamé stále hledá nové trhy a v dalších letech se chce ještě více soustředit na expanzi v zemích někdejšího SSSR, hledat odbyt v Africe a také nově v Číně.

Pokud se podíváme na komodity, nejvíce se na dosažených tržbách Hamé již tradičně podílí masová produkce (např. paštiky nebo masové konzervy) – 40 %. Meziročně se zvednul zejména odbyt masozeleninové kojenecké stravy (o 39 %), omáček (o 19 %), či chlazených paštik (o 6 %).

Podíl komodit na dosažených tržbách v 1. pololetí 2013

Hamé v letošním roce ještě více rozšířilo svůj sortiment a uvedlo na trh nové produkty. Jde například o hotová jídla EasyCup ve zcela novém praktickém obalu, nebo jednodruhové, extra husté  sirupy Hamé Sweet bez příměsí dalších ovocných složek.

Na sirupy i nové balení hotových jídel máme od spotřebitelů výborné ohlasy. V letošním roce chceme ještě na trh uvést řadu výrobků pro děti, které zákazníci snadno poznají podle postaviček oblíbeného Čtyřlístku na obalech,“ upozorňuje ředitelka pro marketing a vývoj společnosti Hamé Marcela  Mitáčková.

Vedle nových produktů podpoří další rozvoj společnosti také investice do výroby a akvizice. „V letošním roce plánujeme investovat více než 190 miliónů korun do našich výrobních závodů v Kunovicích, Podivíně a Babicích. Díky těmto investicím zmodernizujeme náš provoz a zařízení, zefektivníme výrobu a zvýšíme naše výrobní kapacity,“ zdůrazňuje Martin Štrupl. Ten zároveň upozorňuje, že Hamé připravuje také modernizaci svého závodu v Rusku.