Hamé Sweet Fashion:finalisty soutěže návrhářů o nejlepší ovocné modely vybírá i Liběna Rochová

Až do 14. srpna se mohli mladí návrháři hlásit se svými ovocnými modely do kreativní soutěže Hamé Sweet Fashion. Úkolem studentů oděvních a uměleckých středních, vyšších odborných a vysokých škol z Česka a ze Slovenska je navrhnout modely, které připomínají ovoce, ať již tvarem, barvou či příchutí, nebo sladké plody dokonce přímo obsahují. V porotě soutěže přitom zasedla pětice odborníků na slovo vzatých. Mezi těmi, kteří budou v následujících dnech hodnotit ovocné modely mladých talentů, nebude chybět ani známá oděvní designérka  Liběna Rochová, nebo oděvní výtvarník a stylista Česlav Jaroš.  Nejlepší  přihlášené modely, které postoupí do říjnového galavečera v Praze, budou zveřejněny 22.srpna.

Hamé Sweet Fashion   ukazuje, že umíme realizovat i odvážné  a invenční projekty. Spojení ovoce a módy vnímám jako logické. Ovocné plody jsou úžasná  potravina a jsou nejen velmi chutné a zdravé, ale také krásné na pohled. Proto jsme se rozhodli uskutečnit tuto kreativní soutěž o zajímavé ceny a dát šanci mladým českým a slovenským návrhářům, kteří tak mohou předvést, co v nich je,“ vysvětluje Martin Štrupl, generální ředitel společnosti Hamé.  „Naše firma má k ovoci velmi blízko.  Jako přední český producent džemů, povidel a  dalších výrobků z těchto sladkých plodů Hamé každoročně zpracuje přibližně 9 000 tun ovoce, nejvíce jablka, ale také meruňky, maliny, borůvky, dokonce i banány a brusinky,“ dodává  Martin Štrupl.

Mladí návrháři se mohou se svými návrhy hlásit do 14. srpna jako jednotlivci, ale také ve dvojicích a trojicích. Všechny přihlášené návrhy posoudí odborná porota v čele s přední českou oděvní designérkou Liběnou Rochovou a vybere z nich ty nejlepší, které postoupí do finále.

Členy odborné poroty soutěže Hamé Sweet Fashion jsou:

  • doc. Liběna Rochová – vedoucí Ateliéru designu oděvu a obuvi Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze
  • doc. ak. mal. Eliška Nová - vedoucí oděvního a textilního designu na Katedře užitého umění Fakulty umění a designu, Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem
  • doc. ak. mal. Helena Krbcová - Design oděvu a obuvi na Ústavu umění a designu, Západočeská univerzita v Plzni
  • Mgr. art. Zuzana Šidlíková, PhD. - Katedra textilní tvorby Vysoké školy výtvarných umení v Bratislavě
  • ak. mal. Česlav Jaroš - oděvní výtvarník a stylista, vedoucí výtvarník na Vyšší odborné škole oděvního návrhářství v Praze

Vybrané modely pak na začátku října (4. 10.) na slavnostním galavečeru Hamé Sweet Fashion Show v Praze ve stylových prostorách národní kulturní památky Ekotechnického muzea (Stará čistírna) předvedou mimo jiné finalistky letošního ročníku Miss Academia. Porota posílená mj. o známé celebrity z návrhů modelů na místě vybere tři nejlepší.

Společnost Hamé, přední český producent džemů, povidel a  dalších výrobků z ovoce, pak vítěze odmění  50 tisíci korunami. Druhý v pořadí si odnese 25 tisíc a třetí 10 tisíc korun.

 

        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Garantem soutěže je oděvní designérka Zuzana Veselá, která sama v roce 2001 v Číně uspěla v soutěži mladých návrhářů s názvem Human Cup. „Oděvní soutěže jsou dle mého názoru velmi dobrým místem pro vzájemnou konfrontaci mladých designéru. S radostí jsem přivítala, že právě české firma Hamé chce podporovat nadějné tváře oděvního návrhářství,“ říká Veselá.

Velmi specificky zaměřenou soutěž hodnotí Veselá kladně. „Ovoce a móda to je velmi krásné spojení, ze kterého může vzejít mnoho sladkého, nebo také kyselého. Nikdy nevíte, do čeho si kousnete,“ dodává.

Podrobná pravidla celé soutěže Hamé Sweet Fashion a další informace naleznete na www.sladkanerest.cz.