Ve Zlínském kraji se bojuje o olympijské medaile

Zlínský kraj  od 23. do 28. 6. hostí jednu z největších tuzemských sportovních akcí letošního roku  - Hry VI. letní olympiády dětí a mládeže ČR. Olympiáda je projektem Českého olympijského výboru a dorazilo na ni více než 2 500 mladých sportovců ze všech 14 krajů České republiky. Akci jako generální partner podpoří potravinářská společnost Hamé, která sídlí právě ve Zlínském kraji. V neděli 23. 6. byla olympiáda v Uherském Hradišti slavnostně zahájena.   





„Letní olympiáda dětí a mládeže je významná a prestižní událost pro celý Zlínský kraj. Když jsme se dozvěděli o jejím konání právě v našem regionu, neváhali jsme akci podpořit,“ řekl generální ředitel Hamé Martin Štrupl.

Olympiáda dětí a mládeže České republiky je republiková soutěž krajských reprezentací v kategoriích mladších a starších žáků a žákyň. „Inspiruje se svým světovým vzorem. Účastníkům nabízí veškeré náležitosti velkého sportu. Nebude chybět olympijská vesnice, zapálení ohně, olympijský dům ani slavnostní medailové ceremoniály,“ vysvětlila Barbora Žáková, PR manažerka akce.

Mladí závodníci budou během čtyř dnů závodit v celkem 17 sportech, od basketbalu, přes atletiku, cyklistiku až po veslování. Centrem olympiády bude Olympijský dům umístěný ve Sportovní hale v Uherském Hradišti. Kromě Uherského Hradiště se pak jednotlivá sportovní klání odehrají i na sportovištích ve Zlíně, Otrokovicích, Luhačovicích, Hluku či Starém Městě. 

Pro mladé sportovce přichystali pořadatelé i bohatý doprovodný program s kinem, plaváním nebo návštěvou kulturních památek. „Součástí doprovodného programu her také bude „Den s Hamé“, kdy se účastníci her mohou ve čtvrtek 27. 6. těšit na různé netradiční disciplíny a potrápí nejen své tělo, ale i mozek. Tato akce je ale otevřena i pro další žáky a studenty základních a středních škol,“ dodala marketingová ředitelka společnosti Hamé Marcela Mitáčková. Na Dni s Hamé se bude také grilovat a menší i větší účastníci se mohou těšit na různé dobroty. Kromě výkonů na sportovištích si tak všichni užijí spoustu zábavy.

Kraj do olympiády investuje přes 13 milionů korun

Olympiáda dětí a mládeže je projektem Českého olympijského výboru, který si ke spolupráci vybírá jako pořadatele jednotlivé kraje České republiky. Jde o největší sportovní akci svého druhu v Česku a záštitu nad tímto projektem drží od května 2009 Asociace krajů České republiky. Zlínský kraj, který je hlavním organizátorem akce, do her hodlá investovat přibližně 13,5 milionu korun.

Olympiády se odehrávají v dvouletých cyklech a střídá se jejich letní a zimní podoba. První ročník (letní) olympiády proběhl v roce 2003 v Pardubickém kraji. Zimní olympiáda dětí a mládeže měla premiéru v únoru roku 2004 a mladé sportovce hostil Středočeský kraj. Ve Zlínském kraji se již jedna uskutečnila zimní olympiáda v roce 2008.

Více informací o VI. letní olympiádě dětí a mládeže ČR, stejně jako seznamy sportovců z jednotlivých regionů najdete na www.olympic.cz/odm2013.