Nechte si zajít chuť na marmeládu, vzkazuje Evropská unie

Od vstupu do Evropské unie jsou zpracovatelé ovoce na trhu nuceni upustit od užívání názvu marmeláda. Důvod je nutno hledat v evropské legislativě, která povoluje užívat označení marmeláda pouze pro výrobky, které obsahují citrusové plody.

Čeští spotřebitelé byli desetiletí zvyklí mazat si na svůj chléb marmeládu. Oblíbené borůvkové, jahodové či meruňkové dobroty však již na našem trhu neobjevíte. Výrobci tohoto tradičního zboží byli nuceni najít alternativu slova marmeláda. Dnes v obchodech zakoupíte pouze výrobky označené jako ovocná směs či ovocné pomazánky.

Společnost Hamé zahájila boj s Evropskou unií. „Usilovali jsme o získání evropského označení pro marmelády vyráběné z domácích druhů ovoce při použití desítek let starých receptur. Byla to jediná možnost, jak opět začít používat pro tyto výrobky termín, na který byli naši zákazníci zvyklí z minulosti,“ sdělila Marcela Mitáčková marketingová ředitelka Hamé.

Po několika měsíční usilovné administrativní válce však Evropská unie vydala zamítající rozhodnutí. „Po téměř ročním boji jsme nic nezískali s odůvodněním, že naše marmelády nesplňují požadavky legislativy EU, protože nejsou vyrobeny z citrusových plodů. A tak se dál budeme muset dívat, jak se občas v našich obchodech objeví polská marmeláda nebo španělská marmelade,“ dodává zklamaně Mitáčková.