Podivín ročně vyrobí 27 milionů kusů sladké produkce

Podivín ročně vyrobí 27 milionů kusů sladké produkce

Sídlí zde totiž Fruta Podivín, jeden z výrobních závodů společnosti Hamé. Závod právě nyní před Velikonocemi, což je spolu s Vánoci vrchol sezóny, jede naplno v třísměnném provozu a produkuje statisíce kusů sladkých produktů z ovoce – od ovocných směsí a pomazánek, přes povidla, marmeládu až po džemy a  extra džemy.

Každoročně v našem závodě zpracujeme tisíce tun ovoce, využíváme jahody, meruňky, švestky, višně, rybíz, borůvky a mnoho dalších typů tuzemského i exotického ovoce. V současnosti z nich vyrábíme více než 120 různých typů sladkých produktů,“ vysvětluje ředitel závodu Libor Bůšek. Upozorňuje zároveň, že závod dokáže vyrobit snad všechny myslitelné gramáže džemů a dalších produktů – od malinkých vaniček o 20 g až po 500 kg kontejnery, které často využívají například pekaři.

 

V Podivíně vyrábíme také novou řadu extra džemů prémiové řady Hamé Sweet. Jde o džemy vyrobené ze zvlášť vybraných surovin, je v nich obsaženo více než  45 % ovoce a mají snížený obsah cukru.  Vloni dokonce tento náš jahodový extra džem vyhrál test  spotřebitelského magazínu dTest,“ popisuje ředitelka pro marketing a vývoj Hamé Marcela Mitáčková.  „Nejoblíbenějšími mezi spotřebiteli jsou jahodové a meruňkové džemy a pak také švestková povidla. Sladká produkce z Podivína nemíří jen na český trh, ale exportujeme ji i do zahraničí, například na Slovensko, do Ruska, Velká Británie, Německa či Austrálie,“ doplňuje Marcela Mitáčková.

V Podivíně se kromě džemů a ostatních sladkých produktů vyrábí i další významný segment společnosti Hamé -  ovocné kojenecké výživy známé značky Hamánek. 

Díky moderním technologiím a kvalitním surovinám, které se snažíme brát zejména od dodavatelů v regionu, dokážeme při výrobě zachovat charakteristickou chuť i vůni ovoce,“ říká ředitel Libor Bůšek.  A upozorňuje, že celý proces výroby, od návozu ovoce a dalších surovin, přes tepelné zpracování ovocné směsi, plnění výrobku do sklenic, zavíčkování až po etiketaci a distribuci je pod bedlivým dohledem kontrolních přístrojů i zvlášť k tomu určených pracovníků.

V posledních letech zde Hamé výrazně investovalo do modernizace a automatizace výroby, šlo například o výstavbu nové mrazírny.

O historii závodu Hamé v Podivíně

Historie závodu Hamé v Podivíně sahá až do roku 1910. Od roku 1942 se závod věnuje výrobě džemů a marmelád. V roce 1996 se stal součástí skupiny Hamé a od té doby se specializuje na sladký sortiment a kojeneckou výživu.

Pár statistik o závodě Hamé v Podivíně:

  • Celkem 220 zaměstnanců závodu pracuje v třísměnném provozu a obsluhuje  tři výrobní linky.
  • Za rok se zde vyrobí zhruba 27 milionů kusů výrobků sladké produkce (džemy, marmelády, ovocné směsi atd.)
  • Závod v Podivíně v současnosti vyrábí více než 120 různých druhů výrobků
  • Závod zpracovává  téměř 20 druhů  ovoce (jahoda, meruňka, švestka, višeň, rybíz červený a černý, borůvka, malina, hruška, pomeranč, jablko, broskev, třešeň, mango, banán, brusinky, rakytník, bezinka.)

Více informací o sladkých produktech Hamé  a také  chutné recepty najdete na www.sladkanerest.cz