Bezlepkové produkty Hamé přibývají

Bezlepkové produkty Hamé přibývají

Stovky návštěvníků akce, kterou pořádala Společnosti pro bezlepkovou dietu symbolicky zrovna na Mezinárodní cen celiakie, tak mohly ochutnat třeba extra jamy, šunku nebo sirupy od Hamé a informovat se na její výrobky.  Navíc produkty této firmy lze snadno sehnat v běžné prodejní síti a jsou tak výrazně levnější, než produkty od specializovaných výrobců ve specializovaných prodejnách.

Upravili jsme receptury například našich paštik a masových konzerv tak, aby je mohli i celiaci. V současnosti tak můžeme nabídnout více než 500 různých druhů bezlepkových potravin, nejen nakládanou zeleninu, kečupy a rajčatové produkty, džemy, povidla, kojeneckou stravu, ale i některé druhy hotových jídel, masové konzervy  a paštiky, včetně nejoblíbenější paštiky Májka,“ uvedla ředitelka pro marketing a vývoj společnosti Hamé Marcela Mitáčková.

Navíc upozornila, že Hamé v letošním roce začalo umísťovat na některé své bezlepkové produkty, které se vyrábějí ve speciálním bezlepkovém režimu, zvláštní logo. „Věříme, že tak celiakům usnadníme orientaci a výběr. Produkty s takto upravenými etiketami budeme zavádět na trh postupně. Pokud zákazníci na našem výrobku toto logo nenaleznou, stále se může jednat o výrobek pro ně vhodný, jen musí prostudovat etiketu,“ doplnila Marcela Mitáčková.

 „Pro celaiky je důležité mít co nejširší výběr potravin, proto určitě vítáme to, že výrobci potravin se stále více zaměřují i na tuto skupinu spotřebitelů a rozšiřují sortiment svých bezlepkových výrobků. Někdy se zapomíná i na to, že pro bezlepkovou dietu jsou vhodné i desítky běžných druhů produktů, od kojenecké výživy přes kečupy až po dže­my, povidla, okurky a další,“ připomněla Jitka Dlabalová, jednatelka Společnosti pro bezlepkovou dietu, která Fórum celiaků pořádalo. A upozorňuje, že pokud je v potravině lepek, musí to výrobci uvést i na etiketě daného produktu.  „Ale grafické zvýraznění potraviny neobsahující lepek například v podobě loga určitě pomáhá a usnadňuje orientaci celiaků,“ řekla Jitka Dlabalová.

Jak potvrdila jedna z návštěvnic Fóra celiaků Monika Jírů z Prahy, „určitě je dobré, pokud na obalu najdu bezlepkové logo, usnadní mi to orientaci. Dětem často kupuji na výletu Májku nebo Svačinku. Ale to, že bezlepkové jsou i masové konzervy jako Pražská šunka nebo Vepřové ve vlastní šťávě, jsem nevěděla.

Informace o produktech společnosti Hamé, které jsou vhodné pro celiaky, lze najít na webových stránkách firmy, kde je zřízena zvláštní bezlepková sekce