Rozhovor se Zuzanou Veselou o módě a soutěži Hamé Sweet Fashion

Rozhovor se Zuzanou Veselou o módě a soutěži Hamé Sweet Fashion

Kolik času vám zabere návrh jednoho nového modelu?

Navrhování je dlouhý proces - oděv se nejprve rodí v myšlenkách a pak nastává skicování. Může to být den, nebo také jen dvě hodiny.

Kde hledáte inspiraci?

Inspiraci k tvorbě nacházím každý den ve světě, v životě, mezi ostatními. To vše vstřebávám, a když je třeba, tak se vzpomínky vyplaví a utvoří se názor nebo inspirace.

Šijete modely sama?

Nešiju, nejsem schopna to stihnout. Mám krejčové a brigádnice, kterým zadávám práci. Já dělám prototypy, střihy a modelace. Pokud jde o zakázky, jsem na všech zkouškách. Každá zakázka je originál. Ale když je to pak rozmyšlené a udělá se to ve velikostech, je jednoduché to pak někomu předat dál ke zpracování.

Snese česká móda srovnání s tou světovou?

Česká móda je česká a světovou se nestane, je specifická. Jen někteří šikovní designéři se zapojují do tvorby v zahraničí ve studiích a jejich práce tak může ovlivnit světovou módu.

Co je pro tuzemské návrháře typické?

Specifika české módy nacházím v celkové stylové jednotvárnosti. Možná jim chybí více odvahy. Co se barev týká, pro Čechy a české návrháře je typická černá barva. Pro toto jaro se například v mnoha tuzemských kolekcích neobjevily skoro žádné barvy natož potisky a jejich kombinace. To teď třeba hýbe světem. U nás je návrhářství pozadu asi tak o rok či dva. On český klient ani nechce tak rychlou změnu a pomalu se přizpůsobuje.

Jaký styl oblékání je vám osobně nejbližší?

Nemám nejbližší styl oblékání. Spíše volím kvalitu, eleganci a nadčasovost v základu mého šatníku. Pak se také nechám ovlivnit i aktuálními trendy v doplňcích, například v barevnosti. Spíše ale inklinuji k minimalismu bez dekorací.

Co se Vám líbí na práci se studenty?

Na vysoké škole učím už několik let a pokaždé je to jiné - studenti i jejich osobnosti se mění. Pro mne je právě toto zajímavé.

Proč jste se rozhodla spolupracovat na Hamé Sweet Fashion?

Hamé je klasická česká značka tak proč ne. Oděvní soutěže jsou dle mého názoru velmi dobrým místem pro vzájemnou konfrontaci mladých designéru. S radostí jsem přivítala, že právě české firma Hamé chce podporovat nadějné tváře oděvního návrhářství. Tato soutěž má velký význam, nejen pro Hamé a studenty, ale také pro širokou veřejnost.

Co říkáte na nápad nechat se inspirovat ovocem v módě?

To je velmi krásné spojení, ze kterého může vzejít mnoho sladkého, nebo také kyselého. Nikdy nevíte, do čeho si kousnete.

Jaké ovoce máte nejraději?

V létě všechno a šťavnaté. U mne jde spíše o pocit než o sortiment.

Kdybyste mohla vybrat ovoce, které se k módě nejvíc hodí, které by to bylo?

Liči čínské

Účastnila jste se někdy soutěže, při které se návrhář inspiruje brandem nějaké společnosti?

Ano, ale spíše šlo o navrhování na zakázku s inspirací značky. Mnoho firem nevypisuje takto specifické soutěže jako Hamé.

 

---------------------

Dvaatřicetiletá Zuzana Veselá je oděvní designérka, která momentálně žije a tvoří v Praze. Ukončila Vysokou školu výtvarných umění v Bratislavě, obor oděvní design. Vedle tvorby se věnuje pedagogické činnosti na Technické univerzitě v Liberci.

Od roku 1997 Zuzana Veselá navštívila a účastnila se mnohých veletrhů, výstav, módních přehlídek, kulturních akcí, fashion weeků a také soutěží. Získala řadu cen, nejvíce si však považuje třetího místa na „Humen Cupu“  - mezinárodní soutěži mladých módních návrhářů - v Číně v roce 2001.

Své kolekce, které obsahují originální modely často v kusovém provedení, vyváží Veselá i do zahraničí, do „design“ obchodů například ve Vídni, a chystá se také na rozšíření po světě. V Praze můžete její modely zakoupit v obchodech jako je Parazit, Julius Fashion Store, Pour Pour a nově i Kurátor.