Hamé kupuje největšího českého výrobce zmrazené zeleniny

Historie akvizic Hamé

Skupina Hamé uskutečnila akvizici společnosti  AGRIMEX Vestec a.s., největšího českého výrobce zmrazené zeleniny, zeleninových směsí, ovoce a dalších mražených surovin.

Akvizice společnosti AGRIMEX pro nás znamená velkou věc. V několika našich segmentech jsme v tuzemsku jedničky na trhu. Koupí této progresivní české potravinářské firmy vstupujeme do zcela nové kategorie mražených potravin, která zcela přirozeně doplní naše dosavadní portfolio sterilované zeleniny, v němž jsme největším hráčem v Česku. Otevře se nám tím i nový distribuční kanál,“ řekl k této koupi generální ředitel skupiny Hamé Martin Štrupl.Výroba AGRIMEXU je velmi moderní a automatizovaná, navíc odebírá suroviny od lokálních českých zemědělců, což je výhoda,“ dodal Martin Štrupl.

Výrobní závod AGRIMEXU v Panenských Břežanech, který leží u úrodných pěstitelských oblastí Litoměřicka a Polabí necelých 10 km od severu Prahy, se tak stává v pořadí osmým výrobním závodem Hamé v Česku.

Dlouho jsme zvažovali, co s firmou dále. Přeci jen jsme ji založili již před více než 20 lety a cítili jsme, že jsme ji dotáhli tak daleko, jak to jen šlo, a že společnost nyní potřebuje nový impuls. Spojení AGRIMEXU a Hamé dává strategický smysl a je oboustranně výhodné. Hamé jako renomovaná česká firma má to správné know how a dostatečné zdroje na to, aby se díky tomuto propojení mohl AGRIMEX  i nadále rozvíjet. A jako společnost se silnou pozicí na středoevropských trzích bude Hamé určitě schopné dostat výrobky AGRIMEXU k novým zákazníkům a na nové trhy i v zahraničí,“ říká dosavadní majitel Ryszard Nemoudry.

AGRIMEX byl založen v roce 1995, v současnosti má téměř 70 pracovníků. Za rok 2016 dosáhly jeho tržby 260 mil. Kč.Společnost bude plně včleněna do skupiny Hamé, která je součástí skupiny Orkla, od 1. prosince 2017.

Obě strany se dohodly, že nebudou zveřejňovat kupní cenu.

O společnosti AGRIMEX:
AGRIMEX Vestec a.s. je největším českým výrobcem zmrazené zeleniny, zeleninových směsí, ovoce a dalších surovin. Zpracovává širokou paletu čerstvých plodin od lokálních dodavatelů (např. hrášek, špenát,  kapusta, celer, cuketa, paprika, bylinky, rybíz, meruňky  atd.), které jako zmrazené výborně slouží jako čerstvý základ pro vaření.  Portfolio AGRIMEXU obsahuje více než 150 položek, včetně bylinek, hub či zmrzlin a ovocných dření. Jeho výrobky jsou
i držitelem ocenění Klasa. Své výrobky prodává pod značkami Dione, Dione Premium a AGRIMEX Foodservice, zásobuje i oblast HoReCa, zejména hotely, restaurace, jídelny či cukrárny. V roce 2016 se z moderních mrazírenských skladů AGRIMEX expedovalo více než 9 000 tun zmrazených potravin a celkové tržby této firmy činily 260 mil. Kč. V nejmodernějším mrazírenském výrobně-skladovém areálu v Česku, který AGRIMEX uvedl do provozu v roce 2006 v Panenských Břežanech u Prahy, fungují špičkové technologie zaručující šetrné a zejména rychlé zpracování i přebalování především české zeleniny a ovoce. Suroviny dodávají regionální zemědělci z polí v blízkosti samotné výroby. Díky tomu proces zpracování české suroviny, která se sklízí ve fázi nejvyšší zralosti, probíhá pouze v řádech hodin, navíc bez umělých konzervantů, barviv či stabilizátorů. Více o AGRIMEX na www.agrimex.org a www.mojedione.cz

 

O skupině Hamé:

Společnost Hamé je přední českou potravinářskou firmou zabývající se výrobou trvanlivých, chlazených a nyní nově i zmrazených potravin. Od roku 2016 je Hamé součástí norské skupiny Orkla. Tradice Hamé sahá až k 20. létům minulého století. Svůj výrobní program průběžně rozšiřuje v souladu s požadavky moderního stravování a její portfolio se postupně rozrostlo na 1700 různých druhů produktů: paštiky, pomazánky, masové konzervy, hotová jídla, zeleninové výrobky, ovocné směsi, džemy, kompoty, kojenecká strava, bagety, sendviče, kečupy, tatarky, majonézy, sirupy a další. Hamé vyváží produkty do zhruba 40 zemí světa na pěti kontinentech a své výrobky nabízí také pod značkami Májka, Otma, Apetit, Veselá pastýřka, Znojmia, Hamánek, Simply Fresh, DOMA a Vasco da Gama. Hamé v současnosti ve svých výrobních závodech v Česku a v zahraničí zaměstnává více než 2000 pracovníků a patří k největším českým a středoevropským producentům potravin. Jeho čisté tržby za rok 2016 dosáhly 5,231 miliardy Kč, což bylo o 2,7 % více než v předchozím roce. Sídlo společnosti je v Kunovicích u Uherského Hradiště.  Hamé rovněž podporuje aktivní životní styl, od roku 2013 je hlavním partnerem českého biatlonu. Více na www.hame.cz a www.hame-eshop.cz