Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. (více informací)

Benefity skleněných obalů

Sklo NIC neskrývá

Jíte zdravě? Nezáleží jen na složení.

Hame - vyziva a zdraviZdravé stravování nespočívá jen v tom, co jíte a pijete. To, v čem potraviny a nápoje kupujete, skladujete, ohříváte a podáváte, je stejně důležité jako samotné produkty. V současnosti probíhá stále intenzivnější vědecký výzkum zaměřený na potenciálně nebezpečné účinky obalů potravin a nápojů na zdraví. V USA již Panel prezidenta Obamy pro výzkum rakoviny vydal podrobnou zprávu varující před nedostatečnou regulací chemikálií, které mohou mít dalekosáhlé následky na zdraví. Loni Evropská unie zakázala použití bisfenolu A v lahvích určených malým dětem.

Četné studie doporučují používat skleněné obaly a nádoby. Sklo je přírodní materiál, který je chemicky stálý a nepropustný. Díky těmto jedinečným vlastnostem zajišťuje sklo nejlepší a nejzdravější ochranu potravin a nápojů.

Čisté a přírodní

Hame - Friends of GlassSklo nepotřebuje žádné další vrstvy či přísady, aby chránilo potraviny a nápoje, uchovávalo chuť, nekorodovalo či zachovávalo perlivost nápojů. Neobsahuje bisfenol A (chemikálii, která je podobná estrogenu) či jiné škodlivé látky, které jsou obsaženy v jiných obalových materiálech. Sklo je stoprocentní sklo.

Sklo dokonale chrání

Sklo nejlépe chrání potraviny a nápoje, protože to dobré uchovává uvnitř a to špatné vně. Skleněný obal zachová vitamíny, chrání původní chuť, šumivost i čerstvost. Působí jako přirozená bariéra proti bakteriím a brání poškození obsahu v důsledku změny teploty. Zelené a hnědé sklo chrání před ultrafialovým slunečním zářením.

Sklo je také bezpečný a vhodný materiál pro použití v mikrovlnné troubě, snadno se čistí a sterilizuje. Sklo má všechny tyto vlastnosti prostě proto, že nereaguje s potravinami a nápoji, které chrání, a nijak je neovlivňuje.

Věděli jste, že...?

  • Sklo je jediným obalovým materiálem pro potraviny a nápoje, který nepodléhá registraci podle nařízení  REACH (registrace, hodnocení, povolování a omezování chemických látek). Toto nařízení EU vyžaduje od výrobců povinnou registraci všech materiálů a látek, které mohou mít škodlivé účinky na lidské zdraví.

 

  • Sklo má jako jediný obalový materiál hodnocení GRAS (obecně považováno za bezpečné) od amerického úřadu FDA (Správa potravin a léčiv).

 

  • Recyklované skleněné obaly jsou podle práva Evropské unie považovány za neutrální: skleněné obaly mohou být bez testování přijímány na skládky neutrálního odpadu.

 

  • Pokud jde o uchovávání potravin a nápojů, 74 % evropských spotřebitelů dává přednost sklu před plasty, kartony či plechovkami (Insites, 2010). Hlavním důvodem je fakt, že sklo má schopnost chránit zdravotní nezávadnost a chuť potravin a zároveň je šetrné k životnímu prostředí.
    • V celosvětovém průzkumu (IPSOS, 2009) se ukázalo, že rodiče dávají přednost kojenecké výživě ve skle, protože věří, že sklo chrání čerstvost produktu, je bezpečné a zdravotně nezávadné a umožňuje snadné rozpoznání produktu uvnitř obalu.
    • 74 % evropských spotřebitelů dává přednost skleněným obalům (TNS, 2010), sklo však přesto z regálů obchodů mizí! Podíl segmentu skleněných obalů poklesl z 32 % v roce 2000 na 26 % v roce 2010.

Více informací najdete na www.friendsofglass.cz

 

 Hame - Friends of Glass